Українці запатентували питну соломинку з канабісу
Четверо дослідників запатентували трубочку для пиття, виготовлену із стебла коноплі.
Четверо дослідників запатентували трубочку для пиття, виготовлену із стебла коноплі.
Як повідомляється в базі даних Укрпатенту, патент на такий винахід 26 серпня отримали Григорій Гребньов, Володимир Дригайло, Сергій Коваленков та Тетяна Кучер.
В описі розробки вказано, що трубочка для пиття містить трубчастий корпус з наскрізним отвором для всмоктування рідини, що розташований вздовж поздовжньої осі корпусу. Трубчастий корпус виготовлений з висушеної частини стебла коноплі (Cannabis), яке має пористість 45-65% з розміром пор 70- 400 мкм. Наскрізний отвір виконаний з діаметром 1-14 мм.
«Задача запропонованої корисної моделі полягає в тому, щоб створити трубочку для пиття, що виготовлена з екологічно чистої сировини, яка не спричинює забруднення навколишнього середовища, має довгий термін експлуатації, стійка до гарячих напоїв та може підвищувати органолептичні властивості напою, який споживається через запропоновану трубочку», — сказано в описанні корисної моделі.
Стінки трубчастого корпусу просочені ароматичними добавками, якими можуть бути натуральні екстракти зі смаком шоколаду, полуниці, ванілі, карамелі, кориці тощо, та барвниками. На стінках трубчастого корпусу можуть бути виконані текстові та зображувальні елементи методом лазерного гравіювання.
Спосіб виробництва соломинок полягає в наступному. Зі зрізаного стебла конопель діаметром 10-30 мм нарізають заготовки довжиною 100-300 мм. Далі за допомогою механічної обробки з заготовок стебла знімають верхній шар, оголюючи внутрішній шар деревини. Після цього заготовки висушують та шліфують.
Для ароматизації та фарбування трубочок їх замочують в рідині, яка містить натуральні ароматичні та кольорові компоненти. Оскільки стебло коноплі має пористу структуру, то при замочуванні рідина з ароматом потрапляє в пори стебла коноплі (корпус трубочки), а при висушуванні вода випаровується, а ароматична добавка залишається на стінках пор та трубочка при використанні має приємний новий аромат;
Такі трубочки, за даними розробників, не втрачають форму, мають підвищену пористість, кожна трубочка неповторна і розкладається в землі за кілька місяців.
Цікаво також, що Володимиром Дригайлом з жовтня 2020 року запатентований спосіб виготовлення соломинок для пиття із стебла очерету.