Він пішов із Google, і тепер робить бізнес на опаришах. Історія білоруського айтішника, який може готувати бургери з комах хоч завтра

У Білорусі вже кілька років працює проект «Зоопротеїн» — компанія з виробництва кормового білка з личинок мух. Заступник директора з розвитку Олексій Істомін в минулому білоруський айтішник. Раніше він працював в Московському відділенні Google, а сьогодні просуває Альтернативні джерела протеїну в компанії-резиденті «Сколково».

dev.by обговорив з Олексієм, навіщо шукати альтернативні джерела білка, що їдять собаки-вегетаріанці, чи варто інвестувати в ринок комах і як мухи врятують світ від голоду (в майбутньому).

Залишити коментар
Він пішов із Google, і тепер робить бізнес на опаришах. Історія білоруського айтішника, який може готувати бургери з комах хоч завтра

У Білорусі вже кілька років працює проект «Зоопротеїн» — компанія з виробництва кормового білка з личинок мух. Заступник директора з розвитку Олексій Істомін в минулому білоруський айтішник. Раніше він працював в Московському відділенні Google, а сьогодні просуває Альтернативні джерела протеїну в компанії-резиденті «Сколково».

dev.by обговорив з Олексієм, навіщо шукати альтернативні джерела білка, що їдять собаки-вегетаріанці, чи варто інвестувати в ринок комах і як мухи врятують світ від голоду (в майбутньому).

Про компанію

Компанію «Зоопротеїн» в 2015 році заснував ігор Істомін, який багато років відпрацював в Білорусі тренером з плавання, а потім повернувся на батьківщину в Липецьку область і запустив виробництво рибальського опариша в приміщенні колишньої механічної майстерні. Наступного року до нього приєдналися його сини Олексій та Олександр Істоміни. Разом вони перетворили підприємство на стартап з виробництва альтернативного білка з личинок м’ясної мухи Lucilia caesar. Зокрема, розвинули технологію і в два етапи відреставрували старе приміщення — в 2016-му і в 2018-2019-х роках. Проєкт продовжує працювати в Липецьку. 

У 2016-му проєкт «Зоопротеїну» отримав акредитацію інноваційного центру «Сколково» й залучив інвестиції в розмірі п’яти мільйонів російських рублів. Це дозволило команді оформити кілька патентів і вивчити поведінку мух. 

У 2022-му стартап очікує новий грант від «Сколково» на створення готового автоматичного прототипу модуля для переробки м’ясних відходів з Lucilia caesar. Його можна буде встановлювати поруч з птахофабриками і свинарськими комплексами.

Зараз «Зоопротеїн» співпрацює з російською компанією ТОВ «МІСМА Про» — поставляє їй борошно з личинок мух Lucilia caesar для харчування сільськогосподарських тварин, птахів і риб.

«Я, економіст з досвідом роботи в ІТ, дзвонив у свинокомплекси і на птахофабрики»

Хоча «Зоопротеїн» зареєстрований в Росії, останні чотири роки Олексій в основному проводить в Мінську. До недавнього часу це було найзручнішим місцем для бізнесу — Олексій міг легко їздити в Литву, Росію, Україну.

— Я закінчив факультет міжнародних відносин у Наргоспі (зараз БДЕУ-прим. авт.), навіть отримав ступінь магістра в міжнародній економіці — розповідає він. — Довгий час працював у Москві, займався продажами в Google Adwords. А потім у нас стартанула тема з комахами.

У 2015-му мій батько запустив в Липецькій області виробництво рибальського опариша. Ми з моїм братом Олександром подивилися на тему ширше, побачили що є потенціал в сільському господарстві, і з 2016 року працюємо в сфері біотехнологій.

Чому саме мухи, а не цвіркуни або черв’яки?

Все починалося з наживки для риболовлі. У цього бізнесу є безліч переваг. Але є і головний недолік — сезонність. Ми думали над цим і натрапили на книгу британця Джейсона Дрю The story of the fly. Дрю — засновник компанії AgriProtein, в яку вклалися, в тому числі, Білл і Мелінда Гейтси. Вони інвестували близько 10 мільйонів доларів, щоб розвивати переробку компосту та відходів у білок комах. Ми тоді зв’язалися з Джейсоном, поговорили — і вирішили зайнятися виробництвом кормового білка з личинок зеленої м’ясної мухи Lucilia caesar.

На той момент в Росії для такого не було навіть передумов. Пам’ятаю, як я, економіст з досвідом роботи в ІТ-компанії, дзвонив у свинокомплекси, на птахофабрики і пропонував їм білок з комах. Звичайно, дев’ять з десяти чоловік наді мною сміялися, мовляв, ви що, та й ціна через малий масштаб виробництва і собівартості продукції була космічна (в районі $12 за кілограм висушених личинок). Але знайшлися і господарства, кому це було цікаво. Пам’ятаю, ми тоді зробили невеликий проєкт на осетрах і почали працювати в цьому напрямку.

Як компанія стала резидентом «Сколково»

Відразу після запуску технологія була досить примітивною — батько Олексія, ігор Істомін, розповідав, що під ферму використовували приміщення старої напівзруйнованої механічної майстерні, А перших мух ловили сачком. Або купували опаришів в рибальському магазині і потім виводили з них дорослих особин. 

Тепер все влаштовано набагато професійніше. Сини Ігоря провели ґрунтовний ресерч і з’ясували: дослідження, як використовувати личинок мух, щоб приготувати кормовий білок, проводили ще в СРСР — у Новосибірському сільськогосподарському інституті. Один з учасників тієї наукової групи — Олег Сороколетов — став для Істоміних науковим консультантом.

Через місяці роботи і понад 500 сторінок вивчених наукових праць команда виробила свою технологію. 

Процес сушіння личинок. Фото: надано героєм матеріалу

Спрощено: мухи живуть в спеціальних інсектаріях, де підтримується певний рівень температури, світла і вологості, їдять цукор і сухе молоко й виробляють личинок. Личинки потім відправляються на спеціальні піддони, де їдять — переробляють — м’ясні відходи. Потім личинки висушують і тиснуть, як насіння, щоб отримати масло (ентомологічний жир) і знежирене борошно, яке і є кормовим білком.

Восени 2015 року команда «Зоопротеїну» вирішила стати резидентом «Сколково» — там якраз з’явився підрозділ з агробіотехнологій. Компанія Істоміних тоді спеціалізувалася на виробництві висушених личинок мух як корму для домашніх і декоративних тварин. Першу їх заявку в «Сколково» відхилили через «нестачу інноваційності». Але команда не здалася й вирішила просто змінити напрямок.

— Ми переключилися з самого корму на технологічну, інжинірингову історію — пояснює Олексій. — Ми подумали, що було б цікаво й круто зробити модуль, який монтуватимуть поруч з птахофабриками і свинокомплексами, де виробляють м’ясні відходи. Ці відходи підприємства як правило здають утилізуючим компаніям, де їх спалюють. Але уявляєш, скільки потрібно газу, щоб спалити кілограм сирого м’яса, і скільки при цьому виділяється CO2?

Ми зайшли в «Сколково» з ідеєю робити модулі, які дозволять не спалювати, а переробляти відходи за допомогою комах, отримувати білок і використовувати його потім у годуванні. Як побічні продукти виробництва, виходять і компост для полів, і жир з висушених личинок.

У 2016 році проєкт «Зоопротеїну» отримав акредитацію інноваційного центру «Сколково» в напрямку «біотехнології в сільському господарстві та промисловості».

— Звичайно, у статуса резидента є ряд переваг: спрощений податковий режим, зменшений податок на персонал і на прибуток (але ми ще до прибутку не дійшли). Плюс нетворкінг між резидентами. Ну і гранти: ми отримали 5 млн російських рублів в 2017 році (тоді близько $86 тисяч — прим.авт.), що дозволило оформити кілька патентів і вивчити поведінку мух. Їх же ніхто не вивчав, а ми зрозуміли, що вони люблять, що їм не подобається і як з ними працювати.

«Небезпечні м’ясні мухи і популярні рослинні»

— Наша компанія одна з небагатьох у світі працює з мухою Lucilia caesar, яка переробляє м’ясні відходи. У світі ж найбільш популярна муха Black soldier fly, вона ж «чорна левинка» і «чорний солдат».

Ми знайшли свою нішу. Але м’ясні відходи — досить небезпечні. Є регламенти, як їх обробляти, стерилізувати й використовувати. Це створює певні обмеження. До того ж, м’ясних відходів набагато менше, ніж рослинних. А популярна в світі Black soldier fly (BSF) переробляє якраз рослинні відходи і, що важливо, схвалена комісією Євросоюзу для використання в кормах для домашніх тварин, аквакультури (рибок), птиці та свиней. Так-так, в Європі не кожна комаха удостоєна честі потрапити в шорт лист. І саме в Європі зосереджені найбільші інвестиції в цій галузі — тамтешнє суспільство достатньо зріле (і ціна продажу білка з комах в 2,5 рази вище, ніж в Росії або Білорусі).

Тому близько двох років тому «Зоопротеїн» теж вирішив зайнятися «чорною левинкою " паралельно з м’ясною мухою. Тим більше, що працювати з BSF набагато простіше, ніж з Lucilia. Команда запустила кілька проєктів у Європі. Наприклад, невеликий пілот на базі університету в Каунасі — переробляли відходи зі студентського кафетерію, а всю отриману біомасу личинок потім відправляли на кафедру рибництва як корм для риб. Так компанія напрацювала рецептуру і фіналізувала технологію.

— Наш основний ринок — домашні тварини та аквакультура. Білок з комах — прекрасна альтернатива рослинному білку, і навіть білку з м’яса. Личинки, на відміну від інших білків тваринного походження, не проходять багатостадійну термічну обробку. 

У Росії вже виробляють корми для кішок, собак і риб — з додаванням борошна з комах. Це цікаво, адже таке борошно здатне замінити інші джерела протеїну, наприклад, рибне або креветочне борошно, ціни на яке постійно зростають. Так, у «комашиного» борошна трохи змінюється смак, але рибкам подобається — таку продукцію у нас купують.

Тваринам — подобається поки не всім. Одного разу «Зоопротеїн» провів тест — запропонували 50 кішкам вологий корм з додаванням білка з личинок мух. Якщо коротко, корм сподобався не всім, а, за словами Олексія,  тільки «тим, хто щось розуміє в цьому житті». Так, каже він, деякі вихованці відмовляються. Але експерти вважають, що потрібно просто трохи змінити процес виробництва — головне, щоб галузь була готова експериментувати.

Ще одна ніша: домашні тварини господарів-вегетаріанців, які хочуть годувати своїх собак альтернативним білком. Все більше виробників кормів пропонують таку можливість.

«Зоопротеїн» надсилав зразки своїх кормів великим виробникам корму для вихованців Mars, Inc. і Nestle. Однак, каже Олексій, великим виробникам потрібні великі обсяги. Так що питання про тісну співпрацю поки відклали.

«Даємо можливість зростаючому населенню отримати більше їжі»

— Мені подобається в нашій історії екологічна складова, — каже Олексій. — Звідки взагалі з’явилася тема альтернативних джерел білка? Базове завдання — забезпечити їжею населення. Збільшується кількість людей — підвищується інтенсивність сільського господарства.

Традиційне джерело білка — рибне борошно з високим вмістом протеїну — використовують, щоб годувати тварин. 

Щоб виростити кілограм риби в промислових умовах, потрібно 10 кілограмів риби у вигляді рибного борошна. Але кількість риби на вилов скорочується, а населення зростає, і потреба в рибі і рибного борошна збільшується. Утворюється розрив, який складе близько 2,6 мільйонів тонн рибного борошна до 2030 року. 

Альтернативні джерела білка покликані цей розрив заповнити. Це можуть бути рослинні білки (які гірше засвоюються), мікробний білок, білок з водоростей і білок з комах.

Зараз провідні виробники кормів для риб все менше вводять рибного борошна і більше — рослинних білків. Але вони розуміють, що потрібне додаткове джерело протеїну. Наприклад, найбільший виробник кормів для форелі і осетра «Скреттинг» має намір замінити 100 тисяч тонн рибного борошна на нові джерела білка, включаючи білок з комах до 2022 року! Враховуючи, що зараз у всьому світі виробляють близько 15 тисяч тонн борошна з личинок — це величезний обсяг!

Так виглядає борошно з комах. Фото: надано героєм публікації

Ми даємо можливість зростаючому населенню отримати більше їжі за рахунок того, що вводимо альтернативний протеїн в корми тварин. Сюди ж вплітаємо візерунок циклічного виробництва — те, що використовуємо відходи для нашого виробництва — додаємо штрихами зниження викидів СО2, і виходить дуже красива картинка, майже шедевр.

Які перспективи у цього ринку?

До 2030 року весь ринок з комах повинен вирости в 15-20 разів. Європейський споживач приділяє все більше уваги викидам. Великі виробники кормів в Європі віддадуть перевагу тому, аби купити продукт подорожче, але той, який продукує менше СО2.

14,5% всього СО2 генерує тваринництво, а альтернативні джерела білка допомагають знижувати викиди. Основний напрямок — корми для домашніх тварин з використанням комах.

Це цікаво і з точки зору інвестицій. Мало галузей, які на думку експертів будуть рости в 15 разів за 9 років. Зараз у світі виробляють 15 000-20 000 тонн на рік продукту максимум. До 2030-го попит обіцяє скласти 500 000 тонн. 

Перспективно. Але поки інвесторів зупиняє думка — а чому великих виробництв зараз всього близько десятка  по світу? Чому ніхто не поспішає інвестувати? І вони мають рацію. Технологія абсолютно нова. Її не було років 10 тому, і нинішнім піонерам важко.

Наприклад, ніхто не знає, чим хворіє муха. Буває, все поголів’я у тебе раз — і загинуло. Це довга копітка праця — все з’ясувати. Але кількість наукових публікацій збільшується, за останній рік я бачу пожвавлення в області інвестувань і інтересу до технології. Зараз виграє той, хто не злякається і пройде цей шлях. Так було завжди, з кожним новим продуктом, з кожним новим рішенням.

Олексій з братом. Фото надано героєм публікації

А що щодо їжі для людей?

Бургери з комах можна робити хоч завтра, але тут питання готовності ринку і людей це їсти. Хоча приклади є: у Швейцарії запустили лінійку снеків з комах. Знаю, що роблять хліб з борошном з комах, макарони можна випускати. У Пітері є хлопці, які роблять бургери з додаванням комах. І я знайомий з фінами, які роблять цвіркунів в глазурі — ну що сказати, смачно. І відмінне джерело білка.

У Росії справа ускладнюється тим, що поки немає схвалення Росспоживнагляду з використання цієї комахи в харчових цілях.

«Працюємо в основному в області продажів»

Перше — переробка м’ясних відходів з м’ясною мухою і модулі, про які говорили спочатку. Цю тему ми розвиваємо зі «Сколково», наступного року очікуємо грант — буде готовий автоматичний прототип. 

Дивимося і на європейський ринок: там утилізація відходів коштує дорого. Ми можемо отримувати на своєму виробництві відходи за негативною вартістю й заробляти на переробці в щось корисне. Наприклад, у Норвегії є великі фабрики з переробки лосося — залишається маса відходів, і норвежці платять великі гроші за їх утилізацію. Ми можемо допомогти, і цей корм потім піде на годування лосося.

Зараз ми працюємо в основному в області продажів, тому що наш пілотний модуль не здатний виробляти достатню кількість борошна, щоб задовольнити попит. Покращуємо обладнання, робимо досліди, розповідаємо і продаємо протеїн нашим клієнтам, шукаємо можливості та інвестиції.

Сушені личинки. Фото: надано героєм публікації

Другий напрямок — Black soldier fly. Розвиваємо підходи й технологію в регіоні. Відкриті до роботи в Польщі та Литві — там багато наших людей, тут думаємо про великотоннажне виробництво.

Промислових точок зараз немає — тільки пілотні й ті, які в стадії проєктування та будівництва. Пілотний проєкт у нас є в Липецьку — це наша база. І на базі одного з університетів в Москві є невеликий інсектарій, де ми проводимо досліди з переробки різних відходів і вмісту мух.

«Думаємо над тим, щоб запустити продажі через Amazon в Європі і Штатах»

Науково-дослідна стадія не генерує прибутку взагалі. Так, Ми отримали інвестиції, які дозволили закрити частину дослідження. Але вже вибрали всю суму, на яку домовилися з інвестором. Чекаємо ще один грант від «Сколково».

Зараз думаємо запустити продажі через Amazon в Європі і Штатах. В Америці продають комах для годування фермерських птахів по 10 доларів за кілограм висушених комах. Для порівняння: ми зараз продаємо по 3,5 долара за кілограм вже знежиреного борошна — і це дуже дорого. 

Тема співпраці з колхозами цікава виробникам прикормок для риби і кормів для аквакультури. А ось в птахівництві або свинарстві — у нас ціна занадто висока. Такий експеримент може дозволити тільки бізнесмен — власник бізнесу. Оскільки у нас більшість підприємств сільського господарства — державні, така нова й красива ідея не пройде через сито голів, виконкомів і міністерств.

Якщо говорити про м’ясні відходи, то так, ми давно ходимо з ідеєю заводу з переробки. Але переміщення м’ясних відходів часто регламентується. Ми не можемо їх вільно переміщати з району в район і з області в область, і не можемо збирати велику кількість в одному місці. Плюс є побоювання, що ми змішаємо різну заразу. Тому — навіщо? У нас інша концепція — ми хочемо робити персоналізовані рішення для кожної птахофабрики й свинарського комплексу, щоб вони змогли самі переробляти свої відходи.

А по «чорній левинці» — поки свого виробництва у нас немає, але все в процесі. Сподіваюся, через рік або два говоритимемо вже про наши  корми для домашніх тварин з додаванням комах.

Энергия на дрожжах за 46 000 евро. Львовские пищевики строят пеллетный биореактор для уменьшения выбросов CO2
Енергія на дріжджах за 46 000 євро. Львівські харчовики будують пелетний біореактор для зменшення викидів CO2
По темі
Енергія на дріжджах за 46 000 євро. Львівські харчовики будують пелетний біореактор для зменшення викидів CO2
Украинцы разработали уникальный способ биозащиты посевов которым пользуется полмира
Українці розробили унікальний спосіб біозахисту посівів, яким користується півсвіту
По темі
Українці розробили унікальний спосіб біозахисту посівів, яким користується півсвіту

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-bot.

А також підписуйтесь на наш Telegram-канал — dev.ua | IT України.

Читайте також

Як зміняться ціни для українців у додатках. Скільки платитимуть користувачі Apple, Facebook, Google, eBay та інших
Як зміняться ціни для українців у додатках. Скільки платитимуть користувачі Apple, Facebook, Google, eBay та інших
Як зміняться ціни для українців у додатках. Скільки платитимуть користувачі Apple, Facebook, Google, eBay та інших
Закон, згідно з яким вводиться 20% ПДВ для онлайн-сервісів компаній-нерезидентів, вносив побоювання, що своє податкове навантаження ці компанії перекладатимуть на плечі українських користувачів. Частина компаній Apple, Facebook, Google, eBay та інші вже оголосили про підвищення послуг. dev.ua з’ясовував, скільки ж зараз коштують популярні послуги.
“Google, YouTube та Facebook повинні модеруватися з України”. Петиція до Зеленського набрала 25 000 підписів
“Google, YouTube та Facebook повинні модеруватися з України”. Петиція до Зеленського набрала 25 000 підписів
“Google, YouTube та Facebook повинні модеруватися з України”. Петиція до Зеленського набрала 25 000 підписів
Google веде надсекретну кампанію тиску на співробітників, щоб не допускати їх у профспілки
Google веде надсекретну кампанію тиску на співробітників, щоб не допускати їх у профспілки
Google веде надсекретну кампанію тиску на співробітників, щоб не допускати їх у профспілки
В ТОП–3 багхантерів Google – українець. Він злетів на верх рейтингу за перші 1,5 місяці
В ТОП–3 багхантерів Google – українець. Він злетів на верх рейтингу за перші 1,5 місяці
В ТОП–3 багхантерів Google – українець. Він злетів на верх рейтингу за перші 1,5 місяці

Обговорення

Коментарів поки немає.