💳 Термінова новина! Trustee Plus — найкраще рішення для розрахунку криптою 👉
Марія БровінськаТаке життя
28 листопада 2021, 10:10
2021-11-28
Він пішов із Google, і тепер робить бізнес на опаришах. Історія білоруського айтішника, який може готувати бургери з комах хоч завтра
У Білорусі вже кілька років працює проект «Зоопротеїн» — компанія з виробництва кормового білка з личинок мух. Заступник директора з розвитку Олексій Істомін в минулому білоруський айтішник. Раніше він працював в Московському відділенні Google, а сьогодні просуває Альтернативні джерела протеїну в компанії-резиденті «Сколково».
dev.by обговорив з Олексієм, навіщо шукати альтернативні джерела білка, що їдять собаки-вегетаріанці, чи варто інвестувати в ринок комах і як мухи врятують світ від голоду (в майбутньому).
У 2016-му проєкт «Зоопротеїну» отримав акредитацію інноваційного центру «Сколково» й залучив інвестиції в розмірі п’яти мільйонів російських рублів. Це дозволило команді оформити кілька патентів і вивчити поведінку мух.
У 2022-му стартап очікує новий грант від «Сколково» на створення готового автоматичного прототипу модуля для переробки м’ясних відходів з Lucilia caesar. Його можна буде встановлювати поруч з птахофабриками і свинарськими комплексами.
Зараз «Зоопротеїн» співпрацює з російською компанією ТОВ «МІСМА Про» — поставляє їй борошно з личинок мух Lucilia caesar для харчування сільськогосподарських тварин, птахів і риб.
«Я, економіст з досвідом роботи в ІТ, дзвонив у свинокомплекси і на птахофабрики»
Хоча «Зоопротеїн» зареєстрований в Росії, останні чотири роки Олексій в основному проводить в Мінську. До недавнього часу це було найзручнішим місцем для бізнесу — Олексій міг легко їздити в Литву, Росію, Україну.
— Я закінчив факультет міжнародних відносин у Наргоспі (зараз БДЕУ-прим. авт.), навіть отримав ступінь магістра в міжнародній економіці — розповідає він. — Довгий час працював у Москві, займався продажами в Google Adwords. А потім у нас стартанула тема з комахами.
У 2015-му мій батько запустив в Липецькій області виробництво рибальського опариша. Ми з моїм братом Олександром подивилися на тему ширше, побачили що є потенціал в сільському господарстві, і з 2016 року працюємо в сфері біотехнологій.
Чому саме мухи, а не цвіркуни або черв’яки?
Все починалося з наживки для риболовлі. У цього бізнесу є безліч переваг. Але є і головний недолік — сезонність. Ми думали над цим і натрапили на книгу британця Джейсона Дрю The story of the fly. Дрю — засновник компанії AgriProtein, в яку вклалися, в тому числі, Білл і Мелінда Гейтси. Вони інвестували близько 10 мільйонів доларів, щоб розвивати переробку компосту та відходів у білок комах. Ми тоді зв’язалися з Джейсоном, поговорили — і вирішили зайнятися виробництвом кормового білка з личинок зеленої м’ясної мухи Lucilia caesar.
На той момент в Росії для такого не було навіть передумов. Пам’ятаю, як я, економіст з досвідом роботи в ІТ-компанії, дзвонив у свинокомплекси, на птахофабрики і пропонував їм білок з комах. Звичайно, дев’ять з десяти чоловік наді мною сміялися, мовляв, ви що, та й ціна через малий масштаб виробництва і собівартості продукції була космічна (в районі $12 за кілограм висушених личинок). Але знайшлися і господарства, кому це було цікаво. Пам’ятаю, ми тоді зробили невеликий проєкт на осетрах і почали працювати в цьому напрямку.
Як компанія стала резидентом «Сколково»
Відразу після запуску технологія була досить примітивною — батько Олексія, ігор Істомін, розповідав, що під ферму використовували приміщення старої напівзруйнованої механічної майстерні, А перших мух ловили сачком. Або купували опаришів в рибальському магазині і потім виводили з них дорослих особин.
Тепер все влаштовано набагато професійніше. Сини Ігоря провели ґрунтовний ресерч і з’ясували: дослідження, як використовувати личинок мух, щоб приготувати кормовий білок, проводили ще в СРСР — у Новосибірському сільськогосподарському інституті. Один з учасників тієї наукової групи — Олег Сороколетов — став для Істоміних науковим консультантом.
Через місяці роботи і понад 500 сторінок вивчених наукових праць команда виробила свою технологію.
Спрощено: мухи живуть в спеціальних інсектаріях, де підтримується певний рівень температури, світла і вологості, їдять цукор і сухе молоко й виробляють личинок. Личинки потім відправляються на спеціальні піддони, де їдять — переробляють — м’ясні відходи. Потім личинки висушують і тиснуть, як насіння, щоб отримати масло (ентомологічний жир) і знежирене борошно, яке і є кормовим білком.
Восени 2015 року команда «Зоопротеїну» вирішила стати резидентом «Сколково» — там якраз з’явився підрозділ з агробіотехнологій. Компанія Істоміних тоді спеціалізувалася на виробництві висушених личинок мух як корму для домашніх і декоративних тварин. Першу їх заявку в «Сколково» відхилили через «нестачу інноваційності». Але команда не здалася й вирішила просто змінити напрямок.
— Ми переключилися з самого корму на технологічну, інжинірингову історію — пояснює Олексій. — Ми подумали, що було б цікаво й круто зробити модуль, який монтуватимуть поруч з птахофабриками і свинокомплексами, де виробляють м’ясні відходи. Ці відходи підприємства як правило здають утилізуючим компаніям, де їх спалюють. Але уявляєш, скільки потрібно газу, щоб спалити кілограм сирого м’яса, і скільки при цьому виділяється CO2?
Ми зайшли в «Сколково» з ідеєю робити модулі, які дозволять не спалювати, а переробляти відходи за допомогою комах, отримувати білок і використовувати його потім у годуванні. Як побічні продукти виробництва, виходять і компост для полів, і жир з висушених личинок.
У 2016 році проєкт «Зоопротеїну» отримав акредитацію інноваційного центру «Сколково» в напрямку «біотехнології в сільському господарстві та промисловості».
— Звичайно, у статуса резидента є ряд переваг: спрощений податковий режим, зменшений податок на персонал і на прибуток (але ми ще до прибутку не дійшли). Плюс нетворкінг між резидентами. Ну і гранти: ми отримали 5 млн російських рублів в 2017 році (тоді близько $86 тисяч — прим.авт.), що дозволило оформити кілька патентів і вивчити поведінку мух. Їх же ніхто не вивчав, а ми зрозуміли, що вони люблять, що їм не подобається і як з ними працювати.
«Небезпечні м’ясні мухи і популярні рослинні»
— Наша компанія одна з небагатьох у світі працює з мухою Lucilia caesar, яка переробляє м’ясні відходи. У світі ж найбільш популярна муха Black soldier fly, вона ж «чорна левинка» і «чорний солдат».
Ми знайшли свою нішу. Але м’ясні відходи — досить небезпечні. Є регламенти, як їх обробляти, стерилізувати й використовувати. Це створює певні обмеження. До того ж, м’ясних відходів набагато менше, ніж рослинних. А популярна в світі Black soldier fly (BSF) переробляє якраз рослинні відходи і, що важливо, схвалена комісією Євросоюзу для використання в кормах для домашніх тварин, аквакультури (рибок), птиці та свиней. Так-так, в Європі не кожна комаха удостоєна честі потрапити в шорт лист. І саме в Європі зосереджені найбільші інвестиції в цій галузі — тамтешнє суспільство достатньо зріле (і ціна продажу білка з комах в 2,5 рази вище, ніж в Росії або Білорусі).
Тому близько двох років тому «Зоопротеїн» теж вирішив зайнятися «чорною левинкою " паралельно з м’ясною мухою. Тим більше, що працювати з BSF набагато простіше, ніж з Lucilia. Команда запустила кілька проєктів у Європі. Наприклад, невеликий пілот на базі університету в Каунасі — переробляли відходи зі студентського кафетерію, а всю отриману біомасу личинок потім відправляли на кафедру рибництва як корм для риб. Так компанія напрацювала рецептуру і фіналізувала технологію.
У Росії вже виробляють корми для кішок, собак і риб — з додаванням борошна з комах. Це цікаво, адже таке борошно здатне замінити інші джерела протеїну, наприклад, рибне або креветочне борошно, ціни на яке постійно зростають. Так, у «комашиного» борошна трохи змінюється смак, але рибкам подобається — таку продукцію у нас купують.
Тваринам — подобається поки не всім. Одного разу «Зоопротеїн» провів тест — запропонували 50 кішкам вологий корм з додаванням білка з личинок мух. Якщо коротко, корм сподобався не всім, а, за словами Олексія, тільки «тим, хто щось розуміє в цьому житті». Так, каже він, деякі вихованці відмовляються. Але експерти вважають, що потрібно просто трохи змінити процес виробництва — головне, щоб галузь була готова експериментувати.
«Зоопротеїн» надсилав зразки своїх кормів великим виробникам корму для вихованців Mars, Inc. і Nestle. Однак, каже Олексій, великим виробникам потрібні великі обсяги. Так що питання про тісну співпрацю поки відклали.
«Даємо можливість зростаючому населенню отримати більше їжі»
— Мені подобається в нашій історії екологічна складова, — каже Олексій. — Звідки взагалі з’явилася тема альтернативних джерел білка? Базове завдання — забезпечити їжею населення. Збільшується кількість людей — підвищується інтенсивність сільського господарства.
Традиційне джерело білка — рибне борошно з високим вмістом протеїну — використовують, щоб годувати тварин.
Альтернативні джерела білка покликані цей розрив заповнити. Це можуть бути рослинні білки (які гірше засвоюються), мікробний білок, білок з водоростей і білок з комах.
Зараз провідні виробники кормів для риб все менше вводять рибного борошна і більше — рослинних білків. Але вони розуміють, що потрібне додаткове джерело протеїну. Наприклад, найбільший виробник кормів для форелі і осетра «Скреттинг» має намір замінити 100 тисяч тонн рибного борошна на нові джерела білка, включаючи білок з комах до 2022 року! Враховуючи, що зараз у всьому світі виробляють близько 15 тисяч тонн борошна з личинок — це величезний обсяг!
Ми даємо можливість зростаючому населенню отримати більше їжі за рахунок того, що вводимо альтернативний протеїн в корми тварин. Сюди ж вплітаємо візерунок циклічного виробництва — те, що використовуємо відходи для нашого виробництва — додаємо штрихами зниження викидів СО2, і виходить дуже красива картинка, майже шедевр.
Які перспективи у цього ринку?
До 2030 року весь ринок з комах повинен вирости в 15-20 разів. Європейський споживач приділяє все більше уваги викидам. Великі виробники кормів в Європі віддадуть перевагу тому, аби купити продукт подорожче, але той, який продукує менше СО2.
14,5% всього СО2 генерує тваринництво, а альтернативні джерела білка допомагають знижувати викиди. Основний напрямок — корми для домашніх тварин з використанням комах.
Перспективно. Але поки інвесторів зупиняє думка — а чому великих виробництв зараз всього близько десятка по світу? Чому ніхто не поспішає інвестувати? І вони мають рацію. Технологія абсолютно нова. Її не було років 10 тому, і нинішнім піонерам важко.
Наприклад, ніхто не знає, чим хворіє муха. Буває, все поголів’я у тебе раз — і загинуло. Це довга копітка праця — все з’ясувати. Але кількість наукових публікацій збільшується, за останній рік я бачу пожвавлення в області інвестувань і інтересу до технології. Зараз виграє той, хто не злякається і пройде цей шлях. Так було завжди, з кожним новим продуктом, з кожним новим рішенням.
А що щодо їжі для людей?
Бургери з комах можна робити хоч завтра, але тут питання готовності ринку і людей це їсти. Хоча приклади є: у Швейцарії запустили лінійку снеків з комах. Знаю, що роблять хліб з борошном з комах, макарони можна випускати. У Пітері є хлопці, які роблять бургери з додаванням комах. І я знайомий з фінами, які роблять цвіркунів в глазурі — ну що сказати, смачно. І відмінне джерело білка.
У Росії справа ускладнюється тим, що поки немає схвалення Росспоживнагляду з використання цієї комахи в харчових цілях.
«Працюємо в основному в області продажів»
Перше — переробка м’ясних відходів з м’ясною мухою і модулі, про які говорили спочатку. Цю тему ми розвиваємо зі «Сколково», наступного року очікуємо грант — буде готовий автоматичний прототип.
Дивимося і на європейський ринок: там утилізація відходів коштує дорого. Ми можемо отримувати на своєму виробництві відходи за негативною вартістю й заробляти на переробці в щось корисне. Наприклад, у Норвегії є великі фабрики з переробки лосося — залишається маса відходів, і норвежці платять великі гроші за їх утилізацію. Ми можемо допомогти, і цей корм потім піде на годування лосося.
Зараз ми працюємо в основному в області продажів, тому що наш пілотний модуль не здатний виробляти достатню кількість борошна, щоб задовольнити попит. Покращуємо обладнання, робимо досліди, розповідаємо і продаємо протеїн нашим клієнтам, шукаємо можливості та інвестиції.
Другий напрямок — Black soldier fly. Розвиваємо підходи й технологію в регіоні. Відкриті до роботи в Польщі та Литві — там багато наших людей, тут думаємо про великотоннажне виробництво.
Промислових точок зараз немає — тільки пілотні й ті, які в стадії проєктування та будівництва. Пілотний проєкт у нас є в Липецьку — це наша база. І на базі одного з університетів в Москві є невеликий інсектарій, де ми проводимо досліди з переробки різних відходів і вмісту мух.
«Думаємо над тим, щоб запустити продажі через Amazon в Європі і Штатах»
Науково-дослідна стадія не генерує прибутку взагалі. Так, Ми отримали інвестиції, які дозволили закрити частину дослідження. Але вже вибрали всю суму, на яку домовилися з інвестором. Чекаємо ще один грант від «Сколково».
Зараз думаємо запустити продажі через Amazon в Європі і Штатах. В Америці продають комах для годування фермерських птахів по 10 доларів за кілограм висушених комах. Для порівняння: ми зараз продаємо по 3,5 долара за кілограм вже знежиреного борошна — і це дуже дорого.
Тема співпраці з колхозами цікава виробникам прикормок для риби і кормів для аквакультури. А ось в птахівництві або свинарстві — у нас ціна занадто висока. Такий експеримент може дозволити тільки бізнесмен — власник бізнесу. Оскільки у нас більшість підприємств сільського господарства — державні, така нова й красива ідея не пройде через сито голів, виконкомів і міністерств.
Якщо говорити про м’ясні відходи, то так, ми давно ходимо з ідеєю заводу з переробки. Але переміщення м’ясних відходів часто регламентується. Ми не можемо їх вільно переміщати з району в район і з області в область, і не можемо збирати велику кількість в одному місці. Плюс є побоювання, що ми змішаємо різну заразу. Тому — навіщо? У нас інша концепція — ми хочемо робити персоналізовані рішення для кожної птахофабрики й свинарського комплексу, щоб вони змогли самі переробляти свої відходи.
А по «чорній левинці» — поки свого виробництва у нас немає, але все в процесі. Сподіваюся, через рік або два говоритимемо вже про наши корми для домашніх тварин з додаванням комах.
УЧАСТЬ В АЗАРТНИХ ІГРАХ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ІГРОВУ ЗАЛЕЖНІСТЬ. ДОТРИМУЙТЕСЯ ПРАВИЛ (ПРИНЦИПІВ) ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРИ.
Ліцензія видана ТОВ "СЛОТС Ю.ЕЙ." на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 15.09.23 (рішення КРАІЛ №245 від 31.08.2023); ТОВ "СЛОТС Ю.ЕЙ." – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 26.04.2021 (рішення КРАІЛ №150 від 12.04.2021); ТОВ «СПЕЙСИКС» – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 08.02.2021 (рішення КРАІЛ №34 від 02.02.2021); ТОВ «ГЕЙМДЕВ» – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 16.02.2021 (рішення № 47 від 10.02.2021).