Львівські студенти створили робота-бармена. Де скуштувати його коктейлі?

Львівські студенти розробили робота-бармена. Наразі залізний працівник готується до роботи у львівських ресторанах та навіть у підприємців з Азії. Наразі розробка студентів проходить останні етапи сертифікації та буде впроваджена в декількох львівських ресторанах. 

dev.ua поспілкувався з розробниками робота-бармена та з’ясував, як працює помічник рестораторів, що вміє та скільки коштує.

Львівські студенти створили робота-бармена. Де скуштувати його коктейлі?

Львівські студенти розробили робота-бармена. Наразі залізний працівник готується до роботи у львівських ресторанах та навіть у підприємців з Азії. Наразі розробка студентів проходить останні етапи сертифікації та буде впроваджена в декількох львівських ресторанах. 

dev.ua поспілкувався з розробниками робота-бармена та з’ясував, як працює помічник рестораторів, що вміє та скільки коштує.

Як виник робот-бармен

На першому курсі студенти факультету комп’ютерних технологій кафедри штучного інтелекту отримали завдання зробити курсову роботу. Але замість цього вирішили розробити власний проєкт. 7 місяців команда з чотирьох студентів обмірковувала, яким має бути винахід. Ідея створення робота-бармена була спонтанною. Студенти вирішили, що такий прототип — це весело, нетривіально, корисно та ще й перспективно в майбутньому.

Як розповіла dev.ua одна із розробників робота Олеся Марко, спочатку це була роборука, яка змінювала своє положення. Вона вміла рухатись догори, донизу, вліво та вправо. Деталі були надруковані на 3D принтері з пластику сумнівної якості. Його вага була 1,3 кг. Команда навіть лагодила його за допомогою силіконового клею. 

Фото прототипа робота с Instagram Drinmix

Спочатку студенти розраховували, що робот матиме голосового асистента із заготовленими фразами. Але вирішили не зупинятися на цьому і застосувати нейромережу. 

«Тренували її разом з 70-ма україномовними добровольцями. В наших планах навчити нейромережу англійської мови, тому що бачимо майбутнє робота на закордонному ринку», — розповідають розробники.

Згодом почали реалізовувати задумане. Робота-бармена спочатку називали Drinmix, вважаючи його просто проєктом. Остання його версія, яка є повноцінним прототипом робота, отримала ім’я Йосип. З пластикової моделі, яка вміє робити нескладні дії,  Йосип виріс у робота зі сталі та алюмінію, який може підтримати бесіду.

Загалом, за словами Олесі, робот-бармен пройшов три етапи покращення.

На першому етапі роборука була сумнівної якості та вміла змінювати своє положення. На другому етапі додали голосового  помічника, який вітався з гостями та бажав гарного вечора. 

Третій етап розробки абсолютно відрізняється від попередніх. Команда змінила повністю конструкцію робота, він став значно більшим. Зараз Йосип важить понад 50 кг. Замість пластику команда вирішила застосовувати  сталь та литі пласти алюмінію. Тепер Йосип може вільніше спілкуватися з гостями закладу завдяки штучному інтелекту. 

Наразі третя версія перебуває на етапі підтвердження сертифікації — у ній розробники додали установку, яка дозуватиме напої та тримати їх. «Це пришвидшить роботу нашого бармена», — каже Олеся. 

Презентація останньої версії  робота запланована на 16 листопада, вона присвячена Дню Янгола Йосипа.

Скільки коштує Йосип

На створення Йосипа студенти витратили 300 000 грн, розповідає Олеся. «100 000 грн нам виділила в рамках грантової програми Chernovetskyi Investment Group. Їх ми витратили на комплектуючі  та покращення перших прототипів розробки», — розповідає вона. Окрім цього, команда має інвесторів, які займаються ресторанним бізнесом у Південній Кореї. 

Про розмір підтримки студенти говорити не можуть — скріплені домовленістю про нерозголошення. Проте, за словами Олесі, за угодою з корейською стороною, якщо робот працюватиме на американському ринку або ж у Кореї, розробники мають відраховувати 5% від капіталу своєму інвестору. 

Як працює Йосип

Для того, щоб зробити замовлення, яке приготує Йосип, треба перейти по QR-коду в  додаток. Без нього робот не працює. У додатку завантажене барне меню ресторану. А якщо залогінитись, з’явиться можливість створити коктейль самостійно або додати інгредієнти. 
«Йосип працює двома роборуками-маніпуляторами: однією набирає інгредієнти  в шейкер, а за допомогою іншої —  підтримує бесіду з клієнтом», ― розповідає Олеся. Під індивідуальні замовлення команда готова впровадити всі побажання партнерів.

У травні 2021 року робота випробовували працівники львівської мережі ресторанів та барів.
«Ресторатори задоволені, але є певні побоювання через те, що були баги на тестовому варіанті», — розповіла Олеся. Команда Drinmix має договір на запуск робота в кількох точках мережевого ресторану у Львові. 

Яка наразі мережа випробовує робота, студенти не розкривають. Як повідомив dev.ua комунікаційник «Холдингу емоцій!Fest» Тарас Маселко, наразі Йосип випробовується не в їхній мережі.

«Ми ― холдинг емоцій, і намагаємось будувати наш бізнес на емоційній складовій, спілкуванні з живими людьми. Наша „Дуже висока кухня“ навіть надає гостям доступ безпосередньо до кухарів, щоб клієнти могли домовитися про страву, яку бажають замовити», ― каже він. 

Наразі, за словами Маселка, тільки механічні процеси в компанії можна довірити роботам ― якесь нарізання, миття. Але нагальної потреби в цьому немає, тому на швидке впровадження роботів до ресторанів холдингу!Fest сподіватися не варто. 

В Україні розробляється ще один робот-бармен. Над його розробкою працює український школяр у команді з друзями. Вони задіяні у комерційному IT-проєкті. Їх робот працюватиме в ТРЦ «Мост-сіті». Але не роздаватиме алкогольні напої — для цього ліцензія потрібна. 

Людиноподібний робот розливатиме газовану воду, а іноді буде змішувати сиропи з газованою водою. Так юнак описує його роботу: споживач підійшов, вніс оплату, робот за допомогою рук, як людина, робить напій.

Програміст з 11 років. Як вундеркінд з Дніпра створює бармена-андроїда
Програміст з 11 років. Як вундеркінд з Дніпра створює бармена-андроїда
По темi
Програміст з 11 років. Як вундеркінд з Дніпра створює бармена-андроїда

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-bot.

А також підписуйтесь на наш Telegram-канал.