«Не варто зважуватися занадто часто». Що їдять айтішники і як підтримують себе у формі

Робота айтішників переважно сидяча. Тому багато хто з них від гіподинамії починає гладшати. І, набираючи зайву вагу, повелителі кодів шукають способи, як із цим боротися. На форумі DOU точиться гаряча дискусія про те, як збалансувати харчування так, аби не гладшати, та яка фізична активність найбільше підходить айтішникам. 

dev.ua обрав найцікавіші поради айті-фахівців.

Залишити коментар
«Не варто зважуватися занадто часто». Що їдять айтішники і як підтримують себе у формі

Робота айтішників переважно сидяча. Тому багато хто з них від гіподинамії починає гладшати. І, набираючи зайву вагу, повелителі кодів шукають способи, як із цим боротися. На форумі DOU точиться гаряча дискусія про те, як збалансувати харчування так, аби не гладшати, та яка фізична активність найбільше підходить айтішникам. 

dev.ua обрав найцікавіші поради айті-фахівців.

Андрій Грушецький, Frontend Engineer
Я стараюсь з одного боку менше заморочуватись. З іншого,  генетика не дає взагалі забити. От не пощастило мені народитись унікумом, який і все їсть, і живіт не болить, і не жирніє, ще й коменти пише: «просто не парся».

Ти є те, що ти їси (прикинь, якби тебе називали суп з фрикадельками чи гречана каша)

Щоб мінімально заморочуватись (взагалі без цього не вийде) з підрахунком калорій, я для себе розділив продукти на 4 групи:

  1. Джерела білка
  2. Джерела складних вуглеводів
  3. Джерела омега жирів
  4. Джерела задоволення

В кожен пункт додав пачку найходовіших продуктів, які я найчастіше  купую.

Створив супермегакостильний за один вечір (тому не гарантую якості), але нібито працюючий конструктор раціону для себе productivity-assist-4bd47.web.app/#/food

І тепер просто зранку заходжу, вибираю, з чого я буду готувати їжу, балансую інгредієнти, їх кількість і калорійність. Отак і живу.

Щодо спорту, я помітив, що кількість витоптаних кроків взагалі не покращує самопочуття. Хіба стопи починають боліти (в мене плоскостопість просто), коли 15 000 в день.

Самопочуття покращує саме кількість хвилин, коли активно було задіяне серце. Коли прям кров фігачила по організму, коли через силу напрягався, організм боровся, коли пульс скакав (лиш в міру). От тільки тоді, після тренування/пробіжки, відчуваєш, ніби омолодився.

Я роблю акцент на тренування саме м’язів спини. Бо саме вони найбільше атрофуються і «застоюються», тому потребують прогріву і розтяжки при сидячій роботі. Хоча і трохи прес, трохи груди, трохи руки, трохи ноги. Ідеальне тренування — це коли вдалось прогріти, але не вбити, все тіло. Кросфіт якраз ось ці задачі й вирішує.

Олександр Ткаленко, Software engineer
Коли мені було 20-21, я міг і жерти будь-що без наслідків, і бухати горілку з одногрупниками, а вранці бути огірком. Так що це не унікальність, а молодість. Інший метаболізм, інше здоров’я. І здається, що запас міцності вічний. Танцюй поки молодий. 
Сергій Лобода, Senior Software Developer в Access Softek, Inc
Їсти можна все, але треба рахувати калорії і розуміти енергетичний баланс. Тому що тут все просто як господарське мило: надлишок калорій здебільшого накопичується, недолік компенсується із накопичених запасів. Ну не встигла еволюція людини пристосуватися до того, що людина завжди має що пожерти.

Якщо проблема вперто не вирішується, треба говорити з лікарем, складати аналізи. У всіх організм різний, форумні поради можуть і не працювати (у кращому разі просто не працювати), у тому числі через наявність патологій.

І без фанатизму, не треба морити себе голодом та вбивати надмірними фізнавантаженнями.

Із софту для підрахунку калорій використовую FatSecret для Android. Безкоштовного функціоналу вистачить за очі + там дуже хороша база даних продуктів, які розповсюджені саме у нас. Найчастіше досить відсканувати штрихкод на упаковці. В принципі, зважувати порції й вбивати дані в додаток замість того, щоб просто взяти їжі та поїсти, довбає. Але це працює, і на це доводиться йти.

І ще. Не варто зважуватися надто часто. Вага гуляє з купи природних причин. Натомість варто зважуватися раз на 3-5 днів, але в якомусь певному стані організму, наприклад, вранці до сніданку, попередньо сходивши по всіх справах, що накопичилися за ніч. Тоді буде добре видно тенденцію за вагою.

В’ячеслав Чимишук, agile bigdata cloud docker kubernetes buzzword engineer, master of blacklists

Як казав один любитель екстриму, в тюрмі жирних немає. Достатньо просто менше їсти, не свиня ж.

Сергей Мацюпа, айтишник 
Жеру все підряд, особливо піцу. Коли крісло зламається, може, щось вирішуватиму. А так, взагалі — з вагою вирішують полівітаміни + прості корисні вуглеводи + клітковина/овочі (біч-раціон — гречка, курячі котлетки, відварені буряки). Раз на тиждень можна робити собі свято свинства.

Ну і пробіжки вранці натщесерце. У мозок надходять ендорфіни, що їх виробляє організм від навантаження. 40 хвилин досить цілком — це для нетренованої людини десь 5 км буде, а через рік-два можна і 10 за цю годину. Але я вважаю 5 км достатньо — щонайменше у будні дні. Під час пробіжки додаю навушники та щось веселе чи корисне (я слухав книжки англійською)

Потім за сніданком глюкоза вирівнюється, і можна норм працювати. В ідеалі треба пробіжку завершувати інтервалами: 200 м якнайшвидше, 200 м кроком, 200 м звичайний темп, але треба бути обережним щодо навантаження на серце.

Аліса Попова, Senior Java developer в Forte Group
Слідкую за інсуліном, глюкозою та глікованим гемоглобіном у крові, як тільки щось іде за межі норми (у бік інсулінорезистентності), виключаю швидкі вуглеводи від слова зовсім (хліб, солодке, банани).

 Упор роблю на жири (авокадо, олив) і білки (яйця, риба, м’ясо) із зеленню, яку раніше терпіти не могла. Попрацювала з раціоном два роки тому, і тепер дуже її люблю. Плюс тренування силові або кардіо тричі на тиждень по годині.

Але! Кожному своє! І щодо їжі, і щодо фізнавантаження. Дуже важливо розуміти, що якщо є гормональні порушення, навіть тиждень на воді призведе до набору ваги.

Natalia Riabokon, gamedev
Їм усе, що подобається, тільки не об'їдаюся, харчуюся дуже помірними порціями. Та й не вечеряю взагалі. Мені набагато комфортніше дозволити собі все, що завгодно на сніданок та обід, ніж «правильне харчування» п’ять разів на день (де тільки люди час знаходять на п’ятиразове харчування. 

Та і солодке лише «шматочок чорного шоколаду раз на тиждень», як люблять віщати з кожної праски — нереальність. Під «що завгодно» маю на увазі домашню їжу, включаючи всіляку випічку, тортики, оскільки готувати люблю, а віддалена робота цьому сприяє. Без солодкого я від депресухи коні двинула б, у житті й так купа обмежень, а тут ще шматок торта або морозива не з'їсти якщо є бажання.

Щоб не гладшати —  не обжиратися, регулярний спорт кілька разів на тиждень, і нічого не відкладається, якщо немає специфічних захворювань.

Лайфхак, як не обжиратися — їсте тоді, коли відчуваєте легке, саме легке почуття голоду. Не запихати в себе їжу «бо треба», але не хочеться, але й не доводити себе до стану, коли готовий зжерти кабана цілком.

Опитування: чи відкладають айтішники гроші на старість
Опитування: чи відкладають айтішники гроші на старість
По темi
Опитування: чи відкладають айтішники гроші на старість
WEB 3.0 подушка безпеки та нова квартира. Як айтішники витрачають гроші та у що інвестують
WEB 3.0, подушка безпеки та нова квартира. Як айтішники витрачають гроші та у що інвестують
По темi
WEB 3.0, подушка безпеки та нова квартира. Як айтішники витрачають гроші та у що інвестують
Які податки платитимуть ФОП айтішники та техногіганти у 2022 році та кому потрібен РРО
Які податки платитимуть ФОП, айтішники та техногіганти у 2022 році та кому потрібен РРО
По темi
Які податки платитимуть ФОП, айтішники та техногіганти у 2022 році та кому потрібен РРО
Читайте головні IT-новини країни в нашому телеграмі
Читайте головні IT-новини країни в нашому телеграмі
По темi
Читайте головні IT-новини країни в нашому телеграмі
Нідерландський IT-шник закохався та переїхав до України.
До села Херсонської області, щоб працювати в EPAM та сподіватися тут на цифровізацію держструктур.

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-bot.

А також підписуйтесь на наш Telegram-канал — dev.ua | IT України.

Обговорення

Коментарів поки немає.