В ізраїльському ресторані подали філе морського окуня, створене за допомогою 3D-друку
Ізраїльська компанія Steakholder Foods виготовила перше у світі блюдо з філе окуня, 3D-надруковане спеціальними біочорнилами з використанням клітин окуня.
Ізраїльська компанія Steakholder Foods виготовила перше у світі блюдо з філе окуня, 3D-надруковане спеціальними біочорнилами з використанням клітин окуня.
Ізраїльська компанія Steakholder Foods виготовила перше у світі блюдо з філе окуня, 3D-надруковане спеціальними біочорнилами з використанням клітин окуня.
Раніше впродовж двох років Steakholder Foods представили New Atlas вирощений у лабораторії стейк і шматочки яловичини Wagyu, вирощеної в лабораторії, про це пише New Atlas. 3D-біодруковане філе морського окуня було створено Steakholder Foods у партнерстві з сінгапурською Umami Meats.
За останні два роки ізраїльська компанія Steakholder Foods (раніше MeaTech 3D) представила нам вирощений у лабораторії стейк і шматочки яловичини Wagyu, вирощеної в лабораторії.
Біочорнила з використанням клітин окуня для друку надала Umami Meats, яка розробляє стійкі клітинно-культивовані морепродукти на основі власної недорогої сироватки росту та нових ліній морських клітин.
Надруковане філе можна було готувати одразу після біодруку. Воно має природну пластівчасту текстуру, яка досягається, як пише New Atlas, завдяки «нещодавно розробленій технології, яка очікує на патент». На відміну від м’яса, яке вирощене в лабораторії й потребує потім періоду інкубації та дозрівання після друку.
На дегустації, яка відбулася в ресторані Steakholder, повідомляють, що надруковане філе на смак схоже на справжнього окуня. Але філе ще не вийшло на ринок.
«Під час цієї першої дегустації ми продемонстрували культивований продукт, який розшаровується, має смак і тане в роті саме так, як і повинна бути чудова риба. У найближчі місяці ми маємо намір оголосити про наші плани щодо виведення на ринок цієї культивованої риби світового класу», — зазначив генеральний директор Umami Meats Міхір Першад.
Обидві компанії також співпрацюють у розробленні культивованого вугра.