Слухай TechPower Podcast про ІТ індустрію та людей, які її творять 🎧

Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи

Міжнародна група вчених оцінила вплив на навколишнє середовище понад 57 000 харчових продуктів, які ви зазвичай знаходите, коли блукаєте рядами місцевого продуктового магазину та виявили, що яловичина та баранина завдають найбільшої шкоди середовищу.

Залишити коментар
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи

Міжнародна група вчених оцінила вплив на навколишнє середовище понад 57 000 харчових продуктів, які ви зазвичай знаходите, коли блукаєте рядами місцевого продуктового магазину та виявили, що яловичина та баранина завдають найбільшої шкоди середовищу.

«Мета полягає в тому, щоб мати простіший і точніший кількісний спосіб інформування споживачів про десятки тисяч різних товарів, які вони можуть купити в продуктовому магазині», — сказав еколог Девід Тілман, професор Школи екологічних наук Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, а також у коледжі біологічних наук Університету Міннесоти. Тілман є співавтором дослідження, опублікованого в Proceedings of the National Academies of Science.

Згідно з оцінкою дослідників, яловичина та баранина завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу, водночас вплив значно перевищує вплив інших білків, таких як курка, риба, морепродукти та горіхи, які також перебувають на вищому кінці шкали впливу на навколишнє середовище. 

«Багато людей вважають яловичину смачною, і я розумію, чому, але це дуже неефективний спосіб створення їжі для людей», — сказав Тілман.

Водночас оброблені напої, такі як газовані напої та енергетичні напої, були оцінені як найнижчий рівень впливу серед оцінюваних харчових продуктів, розділивши простір з продуктами рослинного походження, такими як рис і коржі.

Попри те, що проведено багато досліджень щодо впливу харчових продуктів, таких як фрукти, пшениця та яловичина, на навколишнє середовище, більшість харчових продуктів містять багато різних інгредієнтів, кожен із яких пройшов власний шлях, щоби стати частиною продукту

Ці дані життєвого циклу, які інформують про загальний вплив на навколишнє середовище виробництва, збору, транспортування й обробки зазначених інгредієнтів, здебільшого невидимі для споживача, як і пропорції інгредієнтів. Ця інформаційна прогалина існує через те, що точна кількість кожного інгредієнта та ланцюг їхнього постачання в кожному харчовому продукті часто вважаються комерційною таємницею. 

Щоб подолати ці обмеження, дослідники на чолі з провідним автором Майклом Кларком з Оксфордського університету використовували попередні знання зі списків інгредієнтів, щоби зробити висновок про склад кожного інгредієнта. Потім вони поєднали цю інформацію з екологічними базами даних, щоб оцінити вплив за чотирма показниками: викиди парникових газів, землекористування, нестача води та потенціал евтрофікації (величина надлишкових поживних речовин із виробництва, які можуть забруднювати навколишнє середовище та водні шляхи). Учені застосували свій підхід до 57 000 харчових продуктів, що продаються в супермаркетах Tesco, великій продуктовій мережі у Сполученому Королівстві та Ірландії.

Хоча люди в усьому світі не мають абсолютно однакових смакових уподобань, ми, як правило, маємо схожі смаки, що призводить до більш-менш однакових харчових продуктів у наших магазинах. Ці смаки, як правило, тяжіють до їжі з високим умістом цукру. Це товар, який є водночас дешевим і виробляється у великій кількості. 

«Цукор дешевий. Жири дешеві, сіль дешева. Люди люблять солоне, жирне і солодке; ось які наші смакові уподобання. Вони мали сенс у нашому еволюційному минулому, і тепер, коли ці продукти такі дешеві та легкодоступні, ми їмо їх у надмірній кількості», — каже Тілман.

Рослинна їжа з меншою обробкою займає більш здоровий кінець шкали як для людини, так і для навколишнього середовища, а зернові та молочні продукти з високим ступенем обробки — навпаки, більш забруднюють середовище. 

«Найздоровіші дієти, які ми знаємо, — це варіанти класичної середземноморської дієти, яка включає багато порцій фруктів і овочів на день, а також цільні зерна, — сказав Тілман. — Цільне зерно має перевагу в тому, що містить клітковину, яка допомагає уповільнити швидкість, із якою крохмаль стає цукром». Основним м’ясом є риба, додав він, а інше м’ясо використовується як приправа та в особливих випадках. 

Інші екологічно чисті та поживні дієти включають вегетаріанську та пескатарську дієти, за умови, що гідрогенізовані жири та цукор зведені до мінімуму. Наразі недостатньо наукових даних, щоби віднести веганську дієту до тієї ж групи, але Тілман підозрює, що вона теж туди належить.

А проте потрібно зробити більше, щоб уточнити оцінку дослідників. Пропорції та тип інгредієнтів у подібних харчових продуктах у продуктових магазинах дуже різноманітні, що може призвести до відмінностей у впливі на здоров’я та навколишнє середовище, а також є альтернативні процеси, які слід розглянути, сказав Тілман. Але є надія, що ця інформація стане широко доступною, що дозволить споживачам робити кращий вибір їжі для здоров’я як свого тіла, так і навколишнього середовища.

Тримайтеся подалі від ковбасок якщо ви чоловік радить дослідження на 200 000 учасників
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
По темi
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
Поганий настрій? Можливо варто забути про хот-дог з газировкою кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
По темi
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
По темi
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Новий випуск «З фронту в IT» про айтівців, які повертаються до цивільного життя після ЗСУ.

Історія світчера з Тернопільщини, який змінив агро на IT, а IT на ЗСУ

УЧАСТЬ В АЗАРТНИХ ІГРАХ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ІГРОВУ ЗАЛЕЖНІСТЬ. ДОТРИМУЙТЕСЯ ПРАВИЛ (ПРИНЦИПІВ) ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРИ.
Ліцензія видана ТОВ "СЛОТС Ю.ЕЙ." на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 15.09.23 (рішення КРАІЛ №245 від 31.08.2023); ТОВ "СЛОТС Ю.ЕЙ." – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 26.04.2021 (рішення КРАІЛ №150 від 12.04.2021); ТОВ «СПЕЙСИКС» – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 08.02.2021 (рішення КРАІЛ №34 від 02.02.2021); ТОВ «ГЕЙМДЕВ» – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 16.02.2021 (рішення № 47 від 10.02.2021).

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-бот

Головні події та корисні посилання в нашому Telegram-каналі

Обговорення
Коментарів поки немає.