Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
Чоловікам варто припинити їсти ультраоброблені продукти — ковбаски та снеки. Колосальне дослідження доводить, що вони сприяють розвитку колоректального раку.
Чоловікам варто припинити їсти ультраоброблені продукти — ковбаски та снеки. Колосальне дослідження доводить, що вони сприяють розвитку колоректального раку.
У дослідженні Університету Тафтса та Гарвардського університету, опублікованому 31 серпня в The BMJ (British Medical Journal), дослідники виявили, що чоловіки, які споживали високу кількість ультраоброблених продуктів, мали на 29% вищий ризик розвитку колоректального раку (третє місце за частотою діагностування раку в США), ніж чоловіки, які споживали менше снеків. Вони не виявили такого ж зв’язку й у жінок.
«Ми почали з думки, що колоректальний рак може бути раком, на який найбільше впливає дієта порівняно з іншими видами раку, — каже Лу Ван, провідна авторка дослідження та докторантка у Школі науки та політики харчування Фрідмана в Тафтсі. — Оброблене м’ясо, більшість із якого належить до категорії ультраоброблених продуктів, є сильним фактором ризику колоректального раку. Ультраоброблені продукти також мають високий вміст доданого цукру та низький вміст клітковини, що сприяє збільшенню ваги та ожирінню, а ожиріння є встановленим чинником ризику колоректального раку».
Дослідження проаналізувало відповіді понад 200 000 учасників — 159 907 жінок і 46 341 чоловік — у трьох великих дослідженнях, що оцінювали споживання їжі та проводилися протягом понад 25 років. Що чотири роки усі учасники заповнювали анкету про частоту вживання їжі та частоту споживання 130 продуктів.
Аналіз виявив різницю в тому, як чоловіки та жінки споживають ультраоброблені продукти, і пов’язаний із цим потенційний ризик раку. З 206 000 учасників, за якими спостерігали понад 25 років, дослідницька група задокументувала 1294 випадки колоректального раку серед чоловіків і 1922 випадки серед жінок.
Найсильніший зв’язок між колоректальним раком та ультраобробленими продуктами серед чоловіків походить від готових до вживання продуктів на основі м’яса, птиці або риби.
Команда також виявила, що вище споживання підсолоджених напоїв, таких як газована вода, фруктові напої та напої із солодким молоком, пов’язане з підвищеним ризиком колоректального раку в чоловіків.
Загалом не було виявлено зв’язку між споживанням ультраобробленої їжі та ризиком колоректального раку серед жінок. Цілком можливо, що склад ультраоброблених продуктів, які споживають жінки, може відрізнятися від складу продуктів, які споживають чоловіки.
Потрібно буде провести подальші дослідження, щоб визначити, чи є справжня статева різниця в споживанні подібної їжі.
Відмінне дослідження. 99% чоловіків їдять оброблені продукти. Як несподівано, у деяких з них виявили рак, саме через поїдання ковбасок.