Ми запускаємо розсилку про українське IT-ком’юніті. Залиште email, аби розуміти більше. Прем’єра — скоро!
Дякую! На вказану адресу надіслано листа для підтвердження підписки.
Hot! dev.media шукає менеджера з продажу спецпроєктів

Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників

Чоловікам варто припинити їсти ультраоброблені продукти — ковбаски та снеки. Колосальне дослідження доводить, що вони сприяють розвитку колоректального раку.

1 коментар
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників

Чоловікам варто припинити їсти ультраоброблені продукти — ковбаски та снеки. Колосальне дослідження доводить, що вони сприяють розвитку колоректального раку.

У дослідженні Університету Тафтса та Гарвардського університету, опублікованому 31 серпня в The BMJ (British Medical Journal), дослідники виявили, що чоловіки, які споживали високу кількість ультраоброблених продуктів, мали на 29% вищий ризик розвитку колоректального раку (третє місце за частотою діагностування раку в США), ніж чоловіки, які споживали менше снеків. Вони не виявили такого ж зв’язку й у жінок.

«Ми почали з думки, що колоректальний рак може бути раком, на який найбільше впливає дієта порівняно з іншими видами раку, — каже Лу Ван, провідна авторка дослідження та докторантка у Школі науки та політики харчування Фрідмана в Тафтсі. — Оброблене м’ясо, більшість із якого належить до категорії ультраоброблених продуктів, є сильним фактором ризику колоректального раку. Ультраоброблені продукти також мають високий вміст доданого цукру та низький вміст клітковини, що сприяє збільшенню ваги та ожирінню, а ожиріння є встановленим чинником ризику колоректального раку».

Дослідження проаналізувало відповіді понад 200 000 учасників — 159 907 жінок і 46 341 чоловік — у трьох великих дослідженнях, що оцінювали споживання їжі та проводилися протягом понад 25 років. Що чотири роки усі учасники заповнювали анкету про частоту вживання їжі та частоту споживання 130 продуктів. 

Аналіз виявив різницю в тому, як чоловіки та жінки споживають ультраоброблені продукти, і пов’язаний із цим потенційний ризик раку. З 206 000 учасників, за якими спостерігали понад 25 років, дослідницька група задокументувала 1294 випадки колоректального раку серед чоловіків і 1922 випадки серед жінок.

Найсильніший зв’язок між колоректальним раком та ультраобробленими продуктами серед чоловіків походить від готових до вживання продуктів на основі м’яса, птиці або риби.

«Ці продукти включають деякі види обробленого м’яса, такі як ковбаси, бекон, шинка та рибні котлети. Це узгоджується з нашою гіпотезою», — каже Ван.

Команда також виявила, що вище споживання підсолоджених напоїв, таких як газована вода, фруктові напої та напої із солодким молоком, пов’язане з підвищеним ризиком колоректального раку в чоловіків.

Однак не всі ультраоброблені продукти однаково шкідливі, з точки зору ризику колоректального раку. «Ми виявили зворотний зв’язок між ультраобробленими молочними продуктами, такими як йогурт, і ризиком колоректального раку серед жінок», — каже одна зі старших авторок Фанг Фан Чжан, епідеміологиня раку та тимчасова керівниця відділу епідеміології харчування та науки про дані Школи Фрідмана.

Загалом не було виявлено зв’язку між споживанням ультраобробленої їжі та ризиком колоректального раку серед жінок. Цілком можливо, що склад ультраоброблених продуктів, які споживають жінки, може відрізнятися від складу продуктів, які споживають чоловіки. 

Потрібно буде провести подальші дослідження, щоб визначити, чи є справжня статева різниця в споживанні подібної їжі. 

Поганий настрій? Можливо варто забути про хот-дог з газировкою кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
По темi
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
По темi
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Айтішник розробив та створив болід власноруч.

Дивіться на каналі dev.ua тест-драйв спорткара.

Ми запускаємо розсилку про українське IT-ком’юніті. Залиште email, аби розуміти більше. Прем’єра — скоро!
Дякую! На вказану адресу надіслано листа для підтвердження підписки.
Читайте також
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Репост новин змушує нас вважати себе розумнішими, але це не так. З лідерами думок теж працює, показує нове дослідження
Репост новин змушує нас вважати себе розумнішими, але це не так. З лідерами думок теж працює, показує нове дослідження
Репост новин змушує нас вважати себе розумнішими, але це не так. З лідерами думок теж працює, показує нове дослідження
Обмін новинними статтями з друзями та підписниками в соціальних мережах спонукає людей думати, що вони знають про теми цих статей більше, ніж вони знають насправді. І це працює з активними користувачами Facebook, що ставить під сумнів обізнаність ваших улюблених лідерів думок. Про це свідчить дослідження вчених з Техаського університету в Остіні. До речі, обов’язково покажіть цю статтю своїм друзям і репостніть у соцмережах.
Вимкніть синє світло: учені кажуть, що воно може прискорити старіння
Вимкніть синє світло: учені кажуть, що воно може прискорити старіння
Вимкніть синє світло: учені кажуть, що воно може прискорити старіння
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-бот

Головні події та корисні посилання в нашому Telegram-каналі

Обговорення
0

Відмінне дослідження. 99% чоловіків їдять оброблені продукти. Як несподівано, у деяких з них виявили рак, саме через поїдання ковбасок.