💳 Термінова новина! Trustee Plus — найкраще рішення для розрахунку криптою 👉

Діти відчувають смаки ще в утробі і морква змушує їх всміхатися: як це впливає на доросле життя

Дослідники подивилися, як діти в утробі матері реагують на різні смаки — і остаточно довели, що вони відчувають те, що їдять мами. В нас є фото. 

Залишити коментар
Діти відчувають смаки ще в утробі і морква змушує їх всміхатися: як це впливає на доросле життя

Дослідники подивилися, як діти в утробі матері реагують на різні смаки — і остаточно довели, що вони відчувають те, що їдять мами. В нас є фото. 

Вчені провели 4D ультразвукове сканування 100 вагітних жінок, щоб побачити, як їхні ненароджені діти реагують на смаки їжі, яку їдять матері: морквяний або капустяний ароматизатори. 

Вони висловили припущення, що дієта вагітних жінок може вплинути на смакові уподобання немовлят після народження та потенційно мати наслідки у дорослому віці.

Тобто, якщо простіше, ми можемо любити смажену картоплю, тому що її часто їла мама. Або навпаки — не любити. То чи можна навчити дітей любити салат? 

Дослідження, опубліковане в Psychological Science, проводили під керівництвом дослідницької лабораторії плода та новонароджених Університету Дарема (Велика Британія). 

Як проходило дослідження

Загалом ми відчуваємо смак через поєднання смаку та запаху. Плоди, як вважають вчені, можуть це робити, вдихаючи та ковтаючи амніотичну рідину в утробі матері. 

«Низка досліджень показала, що діти відчувають смак і запахи в утробі матері, але вони базуються на періоді після народження. Наше дослідження є першим, у якому спостерігаються ці реакції до народження», — каже провідна дослідниця Бейза Устюн, аспірантка дослідницької лабораторії розвитку плода та новонароджених, факультет психології Даремського університету.

«Було справді дивовижно бачити реакцію ненароджених дітей на смак капусти чи моркви під час сканування та ділитися цими моментами з їх батьками», — додає вона. 

Незворушний ембріон з контрольної групи. Зображення: FETAP, Durham University

Дослідницька група, до якої входили вчені з Університету Астона, Бірмінгем, Великобританія, та Національного центру наукових досліджень Університету Бургундії, Франція, просканувала матерів у віці від 18 до 40 років на 32 і на 36 тижнях вагітності, щоб побачити реакцію обличчя плода на смак капусти та моркви.

Матерів поділили на три групи — дві «смакові» і контрольну. 

За 20 хвилин до кожного сканування матері зі «смакових» груп отримували капсулу, що містила приблизно 400 мг порошку моркви або 400 мг капусти. Їх попросили не вживати їжу та ароматизовані напої за годину до сканування.

Матері також не їли та не пили нічого, що містило б моркву чи капусту, у день сканування, щоб контролювати фактори, які можуть вплинути на реакцію плода.

Контрольна група не отримувала капсули взагалі. 

Капуста ембріону не до смаку. Зображення: FETAP, Durham University

В обох «смакових» групах ембріони показали чіткі реакції на обличчях від невеликої кількості морквяного чи капустяного смаку. Морква змусила ембріони посміхатися, в той час як від капусти вони кривилися. Контрольна група залишилась незворушною. 

Чи можна навчити людину їсти певну їжу

«Дивлячись на реакцію обличчя плода, ми можемо припустити, що низка хімічних подразників проходить через дієту матері в середовище плода, — каже співавтор, професор Бенуа Шааль з Національного центру наукових досліджень Університету Бургундії. — Це може мати важливі наслідки для розуміння розвитку наших смакових і нюхових рецепторів, а також пов’язаного сприйняття та пам’яті».

Морква — це дуже смішна штука. Зображення: FETAP, Durham University

Зараз вчені почали подальше дослідження з тими ж немовлятами — вже після народження, щоб побачити, чи смаки, які вони відчували в утробі матері, впливають на їхнє сприйняття різних продуктів.

Можна стверджувати, що додатковий вплив на плід менш «улюблених» смаків, таких як капуста, може означати, що він звикне до цих смаків внутрішньоутробно, — каже співавторка дослідження, професорка Джекі Бліссетт з Університету Астона. — Тому наступним кроком буде перевірити, чи плід демонструє менш «негативну» реакцію на ці смаки з часом, що призведе до більшого сприйняття цих смаків, коли діти вперше спробують їх поза утробою». 

Безпека рівень навчання можливість працювати та бомбосховища. Де навчаються діти айтішників та що впливало на вибір
Безпека, рівень навчання, можливість працювати та бомбосховища. Де навчаються діти айтішників та що впливало на вибір
По темi
Безпека, рівень навчання, можливість працювати та бомбосховища. Де навчаються діти айтішників та що впливало на вибір
Суд Івано-Франківська відправив під домашніій арешт вагітну веб-модель. Ось що вона накоїла
Суд Івано-Франківська відправив під домашніій арешт вагітну веб-модель. Ось що вона накоїла
По темi
Суд Івано-Франківська відправив під домашніій арешт вагітну веб-модель. Ось що вона накоїла
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
По темi
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
УЧАСТЬ В АЗАРТНИХ ІГРАХ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ІГРОВУ ЗАЛЕЖНІСТЬ. ДОТРИМУЙТЕСЯ ПРАВИЛ (ПРИНЦИПІВ) ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРИ.
Ліцензія видана ТОВ "СЛОТС Ю.ЕЙ." на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 15.09.23 (рішення КРАІЛ №245 від 31.08.2023); ТОВ "СЛОТС Ю.ЕЙ." – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 26.04.2021 (рішення КРАІЛ №150 від 12.04.2021); ТОВ «СПЕЙСИКС» – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 08.02.2021 (рішення КРАІЛ №34 від 02.02.2021); ТОВ «ГЕЙМДЕВ» – на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино у мережі Інтернет від 16.02.2021 (рішення № 47 від 10.02.2021).
Читайте також
«Льох для міських жителів». 17-тирічна хмельничанка створила екохолодильник: як він працює, де можна використати технологію та за що вона вдячна коронавірусу
«Льох для міських жителів». 17-тирічна хмельничанка створила екохолодильник: як він працює, де можна використати технологію та за що вона вдячна коронавірусу
«Льох для міських жителів». 17-тирічна хмельничанка створила екохолодильник: як він працює, де можна використати технологію та за що вона вдячна коронавірусу
Сімнадцятирічна випускниця Славутського ліцею на Хмельниччині, МАНівка Єлизавета Герасимчук, створила прототип екохолодильника, який працює від сонячних панелей та акумуляторів. Прототип дівчина презентувала на багатьох українських конкурсах та олімпіадах. Зокрема, попри повномасштабну війну росії в Україні, Ліза посіла третє місце у категорії Технічні науки, підкатегорія авіа- та ракетобудування, машинобудування і робототехніка, у фіналі щорічного Конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук України, та може взяти участь у міжнародних олімпіадах і конкурсах від МАН. dev.ua вона розповіла подробиці розробки та наступні ідеї, а також свої плани на наукове майбутнє.
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
1 коментар
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-бот

Головні події та корисні посилання в нашому Telegram-каналі

Обговорення
Коментарів поки немає.