Діти відчувають смаки ще в утробі і морква змушує їх всміхатися: як це впливає на доросле життя
Дослідники подивилися, як діти в утробі матері реагують на різні смаки — і остаточно довели, що вони відчувають те, що їдять мами. В нас є фото.
Дослідники подивилися, як діти в утробі матері реагують на різні смаки — і остаточно довели, що вони відчувають те, що їдять мами. В нас є фото.
Вчені провели 4D ультразвукове сканування 100 вагітних жінок, щоб побачити, як їхні ненароджені діти реагують на смаки їжі, яку їдять матері: морквяний або капустяний ароматизатори.
Вони висловили припущення, що дієта вагітних жінок може вплинути на смакові уподобання немовлят після народження та потенційно мати наслідки у дорослому віці.
Дослідження, опубліковане в Psychological Science, проводили під керівництвом дослідницької лабораторії плода та новонароджених Університету Дарема (Велика Британія).
Загалом ми відчуваємо смак через поєднання смаку та запаху. Плоди, як вважають вчені, можуть це робити, вдихаючи та ковтаючи амніотичну рідину в утробі матері.
«Низка досліджень показала, що діти відчувають смак і запахи в утробі матері, але вони базуються на періоді після народження. Наше дослідження є першим, у якому спостерігаються ці реакції до народження», — каже провідна дослідниця Бейза Устюн, аспірантка дослідницької лабораторії розвитку плода та новонароджених, факультет психології Даремського університету.
Дослідницька група, до якої входили вчені з Університету Астона, Бірмінгем, Великобританія, та Національного центру наукових досліджень Університету Бургундії, Франція, просканувала матерів у віці від 18 до 40 років на 32 і на 36 тижнях вагітності, щоб побачити реакцію обличчя плода на смак капусти та моркви.
Матерів поділили на три групи — дві «смакові» і контрольну.
За 20 хвилин до кожного сканування матері зі «смакових» груп отримували капсулу, що містила приблизно 400 мг порошку моркви або 400 мг капусти. Їх попросили не вживати їжу та ароматизовані напої за годину до сканування.
Матері також не їли та не пили нічого, що містило б моркву чи капусту, у день сканування, щоб контролювати фактори, які можуть вплинути на реакцію плода.
Контрольна група не отримувала капсули взагалі.
«Дивлячись на реакцію обличчя плода, ми можемо припустити, що низка хімічних подразників проходить через дієту матері в середовище плода, — каже співавтор, професор Бенуа Шааль з Національного центру наукових досліджень Університету Бургундії. — Це може мати важливі наслідки для розуміння розвитку наших смакових і нюхових рецепторів, а також пов’язаного сприйняття та пам’яті».
Зараз вчені почали подальше дослідження з тими ж немовлятами — вже після народження, щоб побачити, чи смаки, які вони відчували в утробі матері, впливають на їхнє сприйняття різних продуктів.
“Можна стверджувати, що додатковий вплив на плід менш «улюблених» смаків, таких як капуста, може означати, що він звикне до цих смаків внутрішньоутробно, — каже співавторка дослідження, професорка Джекі Бліссетт з Університету Астона. — Тому наступним кроком буде перевірити, чи плід демонструє менш «негативну» реакцію на ці смаки з часом, що призведе до більшого сприйняття цих смаків, коли діти вперше спробують їх поза утробою».