Ми запускаємо розсилку про українське IT-ком’юніті. Залиште email, аби розуміти більше. Прем’єра — скоро!
Дякую! На вказану адресу надіслано листа для підтвердження підписки.
Hot! dev.media шукає менеджера з продажу спецпроєктів

Чекаєте на відкриття фастфуду? Біохімік розказав, чому замість цього краще сходити на базар за овочами

Ультраоброблені продукти (фастфуд, снеки, солодка газировка) прискорюють нашу смерть, і тепер можна так казати, бо в нас є результати великих досліджень. Річард Хоффман, доцент кафедри біохімії харчування Хартфордширського університету, написав велику статтю про шкоду ультраоброблених продуктів для The Conversation. dev.ua дає основне. 

Залишити коментар
Чекаєте на відкриття фастфуду? Біохімік розказав, чому замість цього краще сходити на базар за овочами

Ультраоброблені продукти (фастфуд, снеки, солодка газировка) прискорюють нашу смерть, і тепер можна так казати, бо в нас є результати великих досліджень. Річард Хоффман, доцент кафедри біохімії харчування Хартфордширського університету, написав велику статтю про шкоду ультраоброблених продуктів для The Conversation. dev.ua дає основне. 

Що таке ультраоброблені продукти

Ультраоброблені харчові продукти — це суміші різноманітних промислових інгредієнтів (таких як емульгатори, загусники та штучні ароматизатори), змішаних у харчові продукти за допомогою виробничих процесів.

Солодкі напої та багато сухих сніданків є продуктами ультраобробки. Також туди входять більш іноваційні продукти — наприклад, рослинні гамбургери, які зазвичай складаються з ізолятів білка та інших хімікатів, які роблять продукт схожим на м’ясо і тому приємним на смак.

Я — чіпс золотистий, зовсім не корисний!

Інтенсивні промислові процеси, які використовуються для виробництва ультраоброблених харчових продуктів, руйнують природну структуру харчових інгредієнтів і позбавляють багатьох корисних поживних речовин, таких як клітковина, вітаміни, мінерали та фітохімічні речовини.

Фастфуд «спалює» наш організм 

Дослідження, яке вивчало понад 20000 здорових дорослих італійців, виявило, що учасники, які споживали найбільшу кількість ультраоброблених продуктів, мали підвищений ризик передчасної смерті з будь-якої причини. 

Друге дослідження, в якому взяли участь понад 50000 американських чоловіків-професіоналів охорони здоров’я, показало, що велике споживання ультраоброблених продуктів пов’язане з більшим ризиком раку товстої кишки.

Найцікавіше, що ризики для здоров’я від дієти з високим вмістом ультраоброблених продуктів залишалися навіть після того, як вони врахували низьку поживну цінність свого раціону. 

Я — солодка газировка, твоєму серденьку поломка!

Також це означає, що може бути недостатньо додавати яблучко до раціону з фастфуду, сподіваючись, що це зведе нанівець ризик захворювання через споживання ультраоброблених продуктів. 

Італійське дослідження показало, що запальні маркери, такі як підвищений рівень білих кров’яних тілець, були вищими в групах, які їли найбільше ультраоброблених продуктів.

Запальна реакція може виникнути в нашому тілі з багатьох причин — наприклад, якщо ми порізалися. Або застудилися. Тіло реагує, надсилаючи сигнали імунним клітинам (лейкоцитам), щоб атакувати патогени, які вторглися (бактерії чи віруси). 

Зазвичай, запальна реакція швидко зникає, та в деяких людей може розвинутися хронічне запалення по всьому тілу. Це може призвести до пошкодження тканин і спричинити хронічні захворювання. 

Чимало досліджень виявили, що неправильне харчування може посилити запалення в організмі, і що це пов’язано з вищим ризиком хронічних захворювань. Деякі харчові добавки, поширені в ультраоброблених продуктах (такі як емульгатори та штучні підсолоджувачі), також посилюють запалення в кишечнику, викликаючи зміни мікробіома кишечника. 

Дослідники висунули теорію про те, що ультраоброблені продукти посилюють запалення, оскільки вони розпізнаються організмом як чужорідні — подібно до чужих бактерій чи вірусів. Тому в організмі виникає запальна реакція, яку охрестили «лихоманкою швидкого харчування»

Хоча американське дослідження раку товстої кишки не встановило, чи посилюється запалення у чоловіків, які споживають більше ультраоброблених продуктів, запалення тісно пов’язане з підвищеним ризиком раку товстої кишки.

Краще натуральне

Оскільки запальні реакції — це хардвер нашого організму (тому здихатися їх не вийде і загалом небезпечно), найкращий спосіб запобігти їм — взагалі відмовитися від їжі, що пройшла ультраобробку. 

Деякі рослинні дієти з високим вмістом натуральних необроблених продуктів (наприклад, середземноморська дієта) показали свою протизапальну дію. Це може пояснити, чому рослинні дієти без ультраоброблених продуктів можуть допомогти запобігти хронічним захворюванням. Втім, поки невідомо, наскільки протизапальна дієта може допомогти протидіяти впливу ультраоброблених продуктів.

Ми — середземноморська дієта, нас їдять зірки й естети! 

Звісно, скоротити споживання ультраоброблених продуктів може бути проблемою. Ультраоброблена їжа створена так, щоб бути надзвичайно приємною, і, разом із переконливим маркетингом, це робить відмову від фастфуду викликом для деяких людей. Але приготування їжі з нуля, з використанням натуральних продуктів, є найкращим способом уникнути шкоди. 

Поганий настрій? Можливо варто забути про хот-дог з газировкою кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
По темi
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Український стартап перевірив 600 000 харчових продуктів на вміст шкідливих добавок
Український стартап перевірив 600 000 харчових продуктів на вміст шкідливих добавок
По темi
Український стартап перевірив 600 000 харчових продуктів на вміст шкідливих добавок
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
По темi
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Айтішник розробив та створив болід власноруч.

Дивіться на каналі dev.ua тест-драйв спорткара.

Ми запускаємо розсилку про українське IT-ком’юніті. Залиште email, аби розуміти більше. Прем’єра — скоро!
Дякую! На вказану адресу надіслано листа для підтвердження підписки.
Читайте також
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Вчені розказали, що треба їсти, аби врятувати планету від екологічної катастрофи
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
Тримайтеся подалі від ковбасок, якщо ви чоловік, радить дослідження на 200 000 учасників
1 коментар
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Поганий настрій? Можливо, варто забути про хот-дог з газировкою, кажуть вчені
Учені розповіли, як правильно спати, щоб зберегти серце та мозок здоровими
Учені розповіли, як правильно спати, щоб зберегти серце та мозок здоровими
Учені розповіли, як правильно спати, щоб зберегти серце та мозок здоровими

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-бот

Головні події та корисні посилання в нашому Telegram-каналі

Обговорення
Коментарів поки немає.