Що таке MODUS X? Чув? 👉

«Люди, які заварювали мівіну на обід і пакетик чаю по три рази, тепер питають, чому в офісі немає мигдального молока». Айтівці дискутують, чи змінює престижна робота людей

Senior Project & Product Manager Максим Назаренко поділився думками про те, чи змінює робота в ІТ-секторі людей, їх вимоги і погляд на речі. 

4 коментарі
«Люди, які заварювали мівіну на обід і пакетик чаю по три рази, тепер питають, чому в офісі немає мигдального молока». Айтівці дискутують, чи змінює престижна робота людей

Senior Project & Product Manager Максим Назаренко поділився думками про те, чи змінює робота в ІТ-секторі людей, їх вимоги і погляд на речі. 

«Я не перебираю їжу. Завжди радий несмачній каві й дешевому печиву в офісі. Бо памʼятаю, як розвантажував фури на базарі. Кава була з пакетику. А печива взагалі не було. Сьогодні в ІТ бенефіти, турбота, work-life balance. І це прекрасно. Але часом ловлю себе на думці: ті ж самі люди, як я, які ще нещодавно заварювали мівіну на обід і один пакетик чаю по три рази, тепер з обуренням питають, чому в офісі немає мигдального молока», — зазначив айтівець.

Він дав зрозуміти, що багато колег по галузі, які ще донедавна жили скромно або навіть бідно, отримавши престижну роботу, забули про своє минуле. 

На своїй сторінці у LinkedIn Максим Назаренко підкреслив, що турбуватися про себе — це нормально, але «треба памʼятати, звідки ми прийшли». 

«IT змінює людей. Питання лише — у який бік?», — закінчив свій пост риторичним питанням Senior Project & Product Manager. 

Інші історії «тяжких часів»

У відповідь на пост Максима Назаренка, багато представників ІТ-спільноти теж згадали часи молодості, безгрошів’я і перших, далеко не найпрестижніших робіт. Водночас, багато хто не погодився з автором допису щодо його бачення. 

System Administrator Костянтин Прохоров зазначив, що наразі не бачить нічого поганого в любові до себе, і згадав, як раніше працював електромонтером лінійних споруд зв’язку та радіомовлення ІІІ розряду.

«Пив чай з пакетиків, їв бутерброди, що приніс на роботу, або мівіну, сидячи у підвальному приміщенні телефонної станції. Сайгачив по центру міста з двометровою драбиною на плечі та сумкою з інструментами, залізав по цій драбині на чердаки та дахи у 40-градусну спеку. Проводив „мітинги“ з неадекватними абонентами не через гарнітуру техпідтримки, а face2face. Було весело, безтурботно та цікаво. Але час цей минув, „вытекло время, но руки чисты“. Комфортні умови праці сприймаються як належне», — висловив свою думку у коментарях Прохоров. 

Senior QA Automation Engineer Олексій Натолока погодився з автором допису, що описані ним ситуації виглядають дійсно смішно. На його думку, якщо співробітники починають «скиглити про якусь фігню типу їжі», то їх  — треба примусово виперти у відпустку, або й взагалі відпустити з команди.

«Колись давно, ще на початку 2000х, я почав практикуватись та працювати в моторному цеху автобусного парку. Кожного ранку була планьорка, де всі отримували на горіхи. Я працював зі зрілими чоловіками, у яких був великий досвід ремонту автобусів, але жодної жаги працювати. Їх мотивація повністю зникала, коли з’являвся алкоголь. Тоді їх робота повністю припинялась. Але коли виникало щось негайне, або халтура — робота кипіла. То я до чого: вигорати мають право ті, хто дійсно чогось вартий і вносить великий внесок у проєкт», — поділився своєю позицією Натолока. 

«Можливість їсти чи одягатись не є предметом розкоші»

Senior Test Engineer Остап Замора акцентував, що дивиться на ситуацію  дещо під іншим кутом.

«Можливість їсти чи одягатись не є предметом розкоші. Те, що для нас нормою є тотальна бідність, це прям не те, чим варто пишатись. В свій час теж про таксі чи авто не було й думки, і теж маккофі пив, але середній клас — це люди з накопиченнями, власним житлом або можливістю оренди, які не вглядаються в продуктовий кошик. Це середній клас, не лакшері. Те, що на фоні вони виглядають багатшими, не робить їх багатими», — підкреслив айтівець. 

QA Engineer Максим Борисов вважає, що гарна робота в ІТ-секторі насправді змінює людей на краще. 

«Люди починають цінувати себе, люди починають вимагати кращого. Спочатку кращих цукерок і кави, а там, може, час і до кращих політиків прийде», — додав ІТ-спеціаліст. 

Head of QA Ріна У. нагадала колегам, що люди дуже швидко звикають до хорошого, і пристосовуються до поганого, і це насправді одна з їхніх найсильніших сторін.

«Тож не важливо, що було колись, не важливо, що зараз чи буде. Важливо, щоб в цьому всьому в той момент — вам було ок. От і все. У всіх різний досвід. Порівнювати варто лише свій з собою. І гарний і поганий», — вважає фахівчиня. 

Нещодавно ми також писали про те, чи готові айтівці працювати за значно нижчі зарплати, ніж очікували? Зокрема, Frontend Developer Сергій Бєляков стикнувся з демпінгом зарплати з боку роботодавця і вирішив обговорити цю тему зі спільнотою. 

«Я знайшов свою людину саме на роботі де політика компанії це забороняла. HR регулярно нагадував що це порушення правил». Чи припустимі стосунки на роботі — дискутують диджитал-фахівці та айтівці
«Я знайшов свою людину саме на роботі, де політика компанії це забороняла. HR регулярно нагадував, що це порушення правил». Чи припустимі стосунки на роботі — дискутують диджитал-фахівці та айтівці
По темi
«Я знайшов свою людину саме на роботі, де політика компанії це забороняла. HR регулярно нагадував, що це порушення правил». Чи припустимі стосунки на роботі — дискутують диджитал-фахівці та айтівці
«Беру свої слова назад. Я 90% часу — промпт-програміст. Уже не смішно». Програміст який раніше не вірив що більшість коду писатиме ШІ визнав що помилявся. Айтівці дискутують
«Беру свої слова назад. Я 90% часу — промпт-програміст. Уже не смішно». Програміст, який раніше не вірив, що більшість коду писатиме ШІ, визнав, що помилявся. Айтівці дискутують
По темi
«Беру свої слова назад. Я 90% часу — промпт-програміст. Уже не смішно». Програміст, який раніше не вірив, що більшість коду писатиме ШІ, визнав, що помилявся. Айтівці дискутують
«Червоний прапор розміром із невеличку європейську країну». Айтівці обговорюють чи є сенс одразу виконувати тестове завдання без попередньої співбесіди
«Червоний прапор розміром із невеличку європейську країну». Айтівці обговорюють, чи є сенс одразу виконувати тестове завдання без попередньої співбесіди
По темi
«Червоний прапор розміром із невеличку європейську країну». Айтівці обговорюють, чи є сенс одразу виконувати тестове завдання без попередньої співбесіди
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
По темi
Читайте головні IT-новини країни в нашому Telegram
Читайте також
#Всратівакансії. ТОП-5 пропозицій про роботу, над якими глузують айтішники
#Всратівакансії. ТОП-5 пропозицій про роботу, над якими глузують айтішники
#Всратівакансії. ТОП-5 пропозицій про роботу, над якими глузують айтішники
Кількість вакансій в IT з початком війни скоротилася, та шедеврів серед них не поменшало. dev.ua зазвичай попросить дизайнерку Анну Лазурко, яка регулярно публікує у своєму LinkedIn вакансії з дивними та кострубатими описами та вимогами, робити добірку з таких «шедеврів». Ось тут можна почитати першу, другу та третю таку добірку.  Цьоготижнева добірка створена dev.ua за допомогою добре відомого у LinkedIn хештегу #всратівакансії. Насолоджуйтеся! 
«Пастка початківця». 5 найпоширеніших помилок джунів на співбесідах та як їх уникнути
«Пастка початківця». 5 найпоширеніших помилок джунів на співбесідах та як їх уникнути
«Пастка початківця». 5 найпоширеніших помилок джунів на співбесідах та як їх уникнути
Напевно, кожен хоч раз у своєму житті переживав ситуацію, коли після співбесіди замість запрошення на роботу приходила відмова. «Як же так? Це несправедливо!», — чимало з нас корили долю і не розуміли, що пішло не так. Катерина Нікітіна, SoftServe IT Academy Recruiter, розповіла про п’ять найпопулярніших помилок кандидатів-початківців на співбесідах.
Два місяці пошуків, 80 відгуків, 12 співбесід і два офери. Як айтішник з Козятина із сертифікатом Google та двома пет-проєктами роботу шукав
Два місяці пошуків, 80 відгуків, 12 співбесід і два офери. Як айтішник з Козятина із сертифікатом Google та двома пет-проєктами роботу шукав
Два місяці пошуків, 80 відгуків, 12 співбесід і два офери. Як айтішник з Козятина із сертифікатом Google та двома пет-проєктами роботу шукав
Айтішник-початківець Максим Наталчук поділився в LinkedIn власним досвідом пошуку роботи. Хлопець, згідно профілю, працює National Information Management Officer (Data Analyst) в компанії iMMAP. Але омріяному оферу передував непростий шлях. З дозволу автора dev.ua публікує історію Максима про пошук роботи в IT.
«Фактично ми відкотилися на 3 роки». Засновник EasyPay про те, яку ціну заплатив український платіжний сервіс, щоб вижити
«Фактично ми відкотилися на 3 роки». Засновник EasyPay про те, яку ціну заплатив український платіжний сервіс, щоб вижити
«Фактично ми відкотилися на 3 роки». Засновник EasyPay про те, яку ціну заплатив український платіжний сервіс, щоб вижити

Хочете повідомити важливу новину? Пишіть у Telegram-бот

Головні події та корисні посилання в нашому Telegram-каналі

Обговорення
Serhii Morozov
Confirmed verification
Serhii Morozov Etiya, Drupal, php dev
1

І лише ми звичайні девелопери просто хуярім код та ненавидимо своє життя. І якось давно срати на мигдальне молоко та якісь там печінки (бо давно все пропито). А то як не стаття то що не куа-макака, так якісь незрозумілий манагер сеньйор блок чейн вухонассикатель. Розробник це як піхота на війні, це кров айті.

0

Я якраз той сеньйор блок чейн вухонассикатель (просто сеньор С++), але з вами повністю згоден :)

0

Люди не розуміють що за їхню працю вони повинні отримувати всього навсього належну оплату. А всі "пелюшки", це на розсуд працедавця. От в мене припустимо, пелюшки це команда з 5 чоловік і я вважаю бонусом наявність кухні-кімнати відпочинку на нашу команду. Де можна просто розслабитись і нечути-небачити 100500 рил котрі мені вже надоїли. Якби я шукав роботу за печеньки то я б шукав роботу за печеньки. Все просто...

0

Кава, чай ти печенькі мають бути відповідні по якості тим запросам, які власник бізнесу висуває до якості проектів його компанії. Істівні продукти, а не "просрочка", куплена "бо дешевше", якісні напої та можливість перекусити в нормальному приміщення - це про повагу до співробітників, і трошки корисливості (бо тоді робітник не піде з офісу на весь час обідньої перерви шукати кафешку).
Ну, і самоповага до самого себе, якщо ти власник.
Але я б поміняв мігдалеве молоко на кошик з фруктами :)