Ігор Вишневський Таке життя
19 квітня 2025, 17:08
2025-04-19
«Люди, які заварювали мівіну на обід і пакетик чаю по три рази, тепер питають, чому в офісі немає мигдального молока». Айтівці дискутують, чи змінює престижна робота людей
Senior Project & Product Manager Максим Назаренко поділився думками про те, чи змінює робота в ІТ-секторі людей, їх вимоги і погляд на речі.
Senior Project & Product Manager Максим Назаренко поділився думками про те, чи змінює робота в ІТ-секторі людей, їх вимоги і погляд на речі.
«Я не перебираю їжу. Завжди радий несмачній каві й дешевому печиву в офісі. Бо памʼятаю, як розвантажував фури на базарі. Кава була з пакетику. А печива взагалі не було. Сьогодні в ІТ бенефіти, турбота, work-life balance. І це прекрасно. Але часом ловлю себе на думці: ті ж самі люди, як я, які ще нещодавно заварювали мівіну на обід і один пакетик чаю по три рази, тепер з обуренням питають, чому в офісі немає мигдального молока», — зазначив айтівець.
Він дав зрозуміти, що багато колег по галузі, які ще донедавна жили скромно або навіть бідно, отримавши престижну роботу, забули про своє минуле.
На своїй сторінці у LinkedIn Максим Назаренко підкреслив, що турбуватися про себе — це нормально, але «треба памʼятати, звідки ми прийшли».
«IT змінює людей. Питання лише — у який бік?», — закінчив свій пост риторичним питанням Senior Project & Product Manager.
Інші історії «тяжких часів»
У відповідь на пост Максима Назаренка, багато представників ІТ-спільноти теж згадали часи молодості, безгрошів’я і перших, далеко не найпрестижніших робіт. Водночас, багато хто не погодився з автором допису щодо його бачення.
System Administrator Костянтин Прохоров зазначив, що наразі не бачить нічого поганого в любові до себе, і згадав, як раніше працював електромонтером лінійних споруд зв’язку та радіомовлення ІІІ розряду.
«Пив чай з пакетиків, їв бутерброди, що приніс на роботу, або мівіну, сидячи у підвальному приміщенні телефонної станції. Сайгачив по центру міста з двометровою драбиною на плечі та сумкою з інструментами, залізав по цій драбині на чердаки та дахи у 40-градусну спеку. Проводив „мітинги“ з неадекватними абонентами не через гарнітуру техпідтримки, а face2face. Було весело, безтурботно та цікаво. Але час цей минув, „вытекло время, но руки чисты“. Комфортні умови праці сприймаються як належне», — висловив свою думку у коментарях Прохоров.
Senior QA Automation Engineer Олексій Натолока погодився з автором допису, що описані ним ситуації виглядають дійсно смішно. На його думку, якщо співробітники починають «скиглити про якусь фігню типу їжі», то їх — треба примусово виперти у відпустку, або й взагалі відпустити з команди.
«Колись давно, ще на початку 2000х, я почав практикуватись та працювати в моторному цеху автобусного парку. Кожного ранку була планьорка, де всі отримували на горіхи. Я працював зі зрілими чоловіками, у яких був великий досвід ремонту автобусів, але жодної жаги працювати. Їх мотивація повністю зникала, коли з’являвся алкоголь. Тоді їх робота повністю припинялась. Але коли виникало щось негайне, або халтура — робота кипіла. То я до чого: вигорати мають право ті, хто дійсно чогось вартий і вносить великий внесок у проєкт», — поділився своєю позицією Натолока.
«Можливість їсти чи одягатись не є предметом розкоші»
Senior Test Engineer Остап Замора акцентував, що дивиться на ситуацію дещо під іншим кутом.
«Можливість їсти чи одягатись не є предметом розкоші. Те, що для нас нормою є тотальна бідність, це прям не те, чим варто пишатись. В свій час теж про таксі чи авто не було й думки, і теж маккофі пив, але середній клас — це люди з накопиченнями, власним житлом або можливістю оренди, які не вглядаються в продуктовий кошик. Це середній клас, не лакшері. Те, що на фоні вони виглядають багатшими, не робить їх багатими», — підкреслив айтівець.
QA Engineer Максим Борисов вважає, що гарна робота в ІТ-секторі насправді змінює людей на краще.
«Люди починають цінувати себе, люди починають вимагати кращого. Спочатку кращих цукерок і кави, а там, може, час і до кращих політиків прийде», — додав ІТ-спеціаліст.
Head of QA Ріна У. нагадала колегам, що люди дуже швидко звикають до хорошого, і пристосовуються до поганого, і це насправді одна з їхніх найсильніших сторін.
«Тож не важливо, що було колись, не важливо, що зараз чи буде. Важливо, щоб в цьому всьому в той момент — вам було ок. От і все. У всіх різний досвід. Порівнювати варто лише свій з собою. І гарний і поганий», — вважає фахівчиня.
Нещодавно ми також писали про те, чи готові айтівці працювати за значно нижчі зарплати, ніж очікували? Зокрема, Frontend Developer Сергій Бєляков стикнувся з демпінгом зарплати з боку роботодавця і вирішив обговорити цю тему зі спільнотою.
«Я знайшов свою людину саме на роботі, де політика компанії це забороняла. HR регулярно нагадував, що це порушення правил». Чи припустимі стосунки на роботі — дискутують диджитал-фахівці та айтівці
«Беру свої слова назад. Я 90% часу — промпт-програміст. Уже не смішно». Програміст, який раніше не вірив, що більшість коду писатиме ШІ, визнав, що помилявся. Айтівці дискутують
«Червоний прапор розміром із невеличку європейську країну». Айтівці обговорюють, чи є сенс одразу виконувати тестове завдання без попередньої співбесіди
#Всратівакансії. ТОП-5 пропозицій про роботу, над якими глузують айтішники
Кількість вакансій в IT з початком війни скоротилася, та шедеврів серед них не поменшало. dev.ua зазвичай попросить дизайнерку Анну Лазурко, яка регулярно публікує у своєму LinkedIn вакансії з дивними та кострубатими описами та вимогами, робити добірку з таких «шедеврів». Ось тут можна почитати першу, другу та третю таку добірку.
Цьоготижнева добірка створена dev.ua за допомогою добре відомого у LinkedIn хештегу #всратівакансії. Насолоджуйтеся!
«Пастка початківця». 5 найпоширеніших помилок джунів на співбесідах та як їх уникнути
Напевно, кожен хоч раз у своєму житті переживав ситуацію, коли після співбесіди замість запрошення на роботу приходила відмова. «Як же так? Це несправедливо!», — чимало з нас корили долю і не розуміли, що пішло не так. Катерина Нікітіна, SoftServe IT Academy Recruiter, розповіла про п’ять найпопулярніших помилок кандидатів-початківців на співбесідах.
Два місяці пошуків, 80 відгуків, 12 співбесід і два офери. Як айтішник з Козятина із сертифікатом Google та двома пет-проєктами роботу шукав
Айтішник-початківець Максим Наталчук поділився в LinkedIn власним досвідом пошуку роботи. Хлопець, згідно профілю, працює National Information Management Officer (Data Analyst) в компанії iMMAP. Але омріяному оферу передував непростий шлях. З дозволу автора dev.ua публікує історію Максима про пошук роботи в IT.
І лише ми звичайні девелопери просто хуярім код та ненавидимо своє життя. І якось давно срати на мигдальне молоко та якісь там печінки (бо давно все пропито). А то як не стаття то що не куа-макака, так якісь незрозумілий манагер сеньйор блок чейн вухонассикатель. Розробник це як піхота на війні, це кров айті.
Люди не розуміють що за їхню працю вони повинні отримувати всього навсього належну оплату. А всі "пелюшки", це на розсуд працедавця. От в мене припустимо, пелюшки це команда з 5 чоловік і я вважаю бонусом наявність кухні-кімнати відпочинку на нашу команду. Де можна просто розслабитись і нечути-небачити 100500 рил котрі мені вже надоїли. Якби я шукав роботу за печеньки то я б шукав роботу за печеньки. Все просто...
Кава, чай ти печенькі мають бути відповідні по якості тим запросам, які власник бізнесу висуває до якості проектів його компанії. Істівні продукти, а не "просрочка", куплена "бо дешевше", якісні напої та можливість перекусити в нормальному приміщення - це про повагу до співробітників, і трошки корисливості (бо тоді робітник не піде з офісу на весь час обідньої перерви шукати кафешку).
Ну, і самоповага до самого себе, якщо ти власник.
Але я б поміняв мігдалеве молоко на кошик з фруктами :)
І лише ми звичайні девелопери просто хуярім код та ненавидимо своє життя. І якось давно срати на мигдальне молоко та якісь там печінки (бо давно все пропито). А то як не стаття то що не куа-макака, так якісь незрозумілий манагер сеньйор блок чейн вухонассикатель. Розробник це як піхота на війні, це кров айті.
Я якраз той сеньйор блок чейн вухонассикатель (просто сеньор С++), але з вами повністю згоден :)
Люди не розуміють що за їхню працю вони повинні отримувати всього навсього належну оплату. А всі "пелюшки", це на розсуд працедавця. От в мене припустимо, пелюшки це команда з 5 чоловік і я вважаю бонусом наявність кухні-кімнати відпочинку на нашу команду. Де можна просто розслабитись і нечути-небачити 100500 рил котрі мені вже надоїли. Якби я шукав роботу за печеньки то я б шукав роботу за печеньки. Все просто...
Кава, чай ти печенькі мають бути відповідні по якості тим запросам, які власник бізнесу висуває до якості проектів його компанії. Істівні продукти, а не "просрочка", куплена "бо дешевше", якісні напої та можливість перекусити в нормальному приміщення - це про повагу до співробітників, і трошки корисливості (бо тоді робітник не піде з офісу на весь час обідньої перерви шукати кафешку).
Ну, і самоповага до самого себе, якщо ти власник.
Але я б поміняв мігдалеве молоко на кошик з фруктами :)